sites.mdu.se

Text

Datum 2021-06-28
Artikeltyp Aktuellt

Studentprojekt väcker internationell uppmärksamhet

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Nyligen besökte Panamas ambassadör i Sverige MDH:s C2-labb – ett labb där flera av högskolans teknikstudenter genomför projekt tillsammans med forskare, andra lärosäten och företag i branschen. Ett av projekten som uppmärksammades under besöket var den självkörande segelbåten AutoSail.

När Panamas ambassadör i Sverige, Andrés Gregorio Núñez Sánchez, besökte MDH fick han bland annat ta del av projektet AutoSail. Ett projekt där MDH tillsammans med Technological University of Panama och University of Antioquia, i Colombia, utvecklar en autonom segelbåt som på sikt ska kunna drivas på solenergi.

− På MDH jobbar våra studenter och forskare sida vid sida för att utveckla båten. I samband med besöket presenterades projektet av två studenter som jobbat med utvecklingen av båten och ambassadören var imponerad av deras arbete, säger Mikael Ekström, professor i robotik vid MDH.

Del av MDH:s satsning på internationalisering

Projektet AutoSail är en del i ett internationaliseringsprojekt som drivs av alla tre lärosätena och finansieras av Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT). Syftet med internationaliseringsprojektet är att ta fram strategier och genomföra insatser för att stärka arbetet kring internationalisering vid MDH.

− AutoSail är ett resultat av vår satsning på internationalisering. Inom internationaliseringsprojektet kommer vi att utveckla samarbetet med partneruniversiteten i Panama och Colombia, bland annat genom ytterligare två studentprojekt med fokus på smarta städer och hälsoteknik för den åldrande befolkningen, säger Damir Isovic, akademichef och ordförande för internationella rådet vid MDH.

Mer om projektet AutoSail

Självkörande segelbåtar ersätter nutidens lastfartyg?

I studentprojektet AutoSail jobbar studenter och forskare vid MDH sida vid sida med att utveckla en självkörande segelbåt. – Om vi på sikt kan ersätta lastfartygen på Atlanten med autonoma, självkörande segelbåtar som drivs på hållbar energi, kan vi göra enorma miljövinster, säger Mikael Ekström, professor i robotik och projektansvarig vid MDH.

Läs mer

Kontaktinformation