Text

Resurser för undervisning A-Ö

Här hittar du samlade resurser för din undervisning sorterade i bokstavsordning. Resurserna är gratis och finns tillgängliga online utan krav på inloggning. För att få full funktion på vissa sidor kan registrering och inloggning krävas och då behöver kontroll ske om lagring av personuppgifter sker i tredje land (GDPR).

Källkritiskt tänkande är alltid viktigt när du använder material från internet i undervisningen. Meddela gärna om du stöter på tveksamheter på webbplatserna och tipsa gärna om nya digitala resurser att använda.

A-D

ANDT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett metodmaterial för lärare som erbjuds av centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN).

Classroomscreen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en webbaserad sida som erbjuder struktur och funktioner för undervisningen.

(100) dialekter idag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en samling med svenska dialekter. Sök på kartan, lyssna och förundras över svenska språkets variationer.

Digital Now Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Tekniska muséets interaktiva konstupplevelser kopplade till den digitala världen.

Djurhjältarna Länk till annan webbplats. bidrar med inspirerande lektionsplaneringar för förskola och skola med djur, natur och miljö som tema där flera ämnen inkluderas. Delar av materialet är gratis.


E-H

FN-förbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.erbjuder delvis kostnadsfritt skolmaterial. De producerar lärarhandledningar, filmer, simuleringar och interaktiva övningar anpassade för olika årskurser.

Förskolebanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bjuder på tips, idéer, projekt och teman, granskade och kopplade till Lpfö18. Lärarförbundet står bakom.

Gapminder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.identifierar systematiska missuppfattningar om viktiga globala trender. Tillförlitliga data används för att utveckla lättförståeligt läromedel i syfte att befria människor från vanliga missuppfattningar. Gapminders Dollarstreet Länk till annan webbplats. är värd ett besök och kan användas i undervisningen i alla åldrar.

Globala målen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är UNDPs hemsida med resurser om hållbar utveckling som kan användas i skolan.

Gratis i skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder kostnadsfria verktyg och material för förskola och skola kring viktiga samhällsfrågor. Kontrollera vem som är materialets avsändare.


I-L

Internetstiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder bland annat lektionspaket för ökad digital kompetens och digitalt museum om internet.

Kodcentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.är en ideell förening som med hjälp av ideella krafter i skolor, myndigheter, kommuner och näringsliv gratis introducerar barn till programmering och digitalt skapande. Via Kodboken Länk till annan webbplats. erbjuds roliga kodövingar för elever och lärare.

Lektionsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bjuder på lektionstips för grundskolan kopplade till LGR11. Lärarförbundet står bakom.

Lexin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett nätlexikon på 15 olika minoritetsspråk, innehåller även bilder och filmmaterial. Institutet för språk och folkminnen samt Kungliga tekniska högskolan står bakom.

Lärportalen Länk till annan webbplats. bidrar med material för utveckling av undervisningen, bland annat nyskrivna artiklar, undervisningsfilmer och intervjuer med forskare inom pedagogik och didaktik. Skolverket står bakom.

 

M-P

Matteboken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett verktyg för att studera matte på nätet. Här hittar du teori, räkneövningar och videolektioner för all matematik på grundskole- och gymnasienivå.

Mediekompass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. uppgift är att hjälpa skolan med undervisning i frågor som rör medie- och informationskunnighet – MIK – som exempelvis journalistik och nyhetsmedier. Här finns material för skolans alla nivåer, från årskurs ett till vuxenutbildning. Lektionstips, nutidskryss och skrivarskola erbjuds kostnadsfritt. Tidningsutgivarna (TU) står bakom.

Malberts melodier Länk till annan webbplats. erdjuder närmare 400 musikstycken för fri nedladdning och icke-kommersiell användning.

Mötesplats VUX Länk till annan webbplats. är Skolverkets återkommande konferens om vuxenutbildning. Här kan du ta del av presentationer från tidigare upplagor.

 

Q-T

Rädda barnen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder kunskap och stöd för dig som arbetar med och för barn. Här finns också undervisningmaterial som Stopp min kropp! och Livets lotteri.

Scratch Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är världens största blockprogrammeringssajt för barn (och vuxna). Du kan skapa och se instruktioner utan inloggning.

Skoldatatek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns för att hjälpa skolan hitta digitala lösningar för ökad måluppfyllelse, här finns därför digitala tips, länkar till artiklar och exempel på hur andra har lyckats.

Skolord Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Pedagog Värmlands resurs där vanliga ord, som används i förskola och skola, översatts till flera olika språk.

Skolverkets lärportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder webbkurser inom en rad olika ämnesområden. Materialet är tillgängligt efter inloggning.

SO-rummet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en gratis digital lärresurs och Sveriges största och mest välsorterade länkbibliotek för skolans samhällsorienterade ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap.

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Sveriges största kunskapsbank inom specialpedagogik och riktar sig till förskolor, skolor och vuxenutbildningar.

Statens medieråd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.erbjuder stöd, tips, lektionsmaterial och temasidor om dagens medielandskap - för vårdnadshavare, pedagoger och nära-barn-professionella.

Storyline online Länk till annan webbplats.strömmar videofilmer där amerikanska skådespelare/mediepersonligheter läser illustrerade barnböcker på engelska. Målgruppen är yngre engelskspråkiga barn men passar undervisning i engelska för elever i åldrarna 9-12 år.

Surfa lugnt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en ideell förening som vill att alla barn och unga i Sverige, på jämlika villkor och i trygghet, ska kunna tillgodogöra sig allt det positiva som finns på Internet. Även lärare kan ha nytta av webbplatsens innehåll.

SYV-spindeln Länk till annan webbplats. är en materialbank för skolpersonal om studie- och yrkesvägledning. Här hittar du lektionsupplägg och planer för SYV från grundskola till vuxenutbildning. Skolverket ansvarar för granskning av inläggen innan publicering.

TED Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och TED-Ed Länk till annan webbplats. erbjuder både korta tal av spännande föreläsare och filmer för undervisningen. Filmerna är oftast engelskspråkiga, textade på engelska men även på andra språk.

Tekniska i klassrummet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Tekniska museets samling av digitala upplevelser för skolan.


U-Y

UMO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en webbplats för alla mellan 13 och 25 år. Här kan elever få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Även lärare kan ha nytta av webbplatsens innehåll.

Digitala Universeums Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. material riktar sig till små som stora. En digital kunskapskompis fullproppad med interaktiva upplevelser och innehåll för alla som älskar att veta mer om naturvetenskapens fantastiska värld.

Upphovsrättsskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. riktar sig till alla lärare, lärarstudenter och elever som vill lära mer om upphovsrätt på ett både informativt och lekfullt sätt. Patent- och registreringsverket (PRV) står bakom innehållet.

Utbildningsguiden Länk till annan webbplats. ger elever information och vägledning inför val av skola och utbildning från förskola till utbildning för vuxna. Skolverket står bakom.

UR-play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., filmer och pedagogiskt material för barn i förskolan till vuxenutbildning.


Z-Ö


Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer