Text
Språkcafé - utgångspunkt för meningsfulla samtal
Under hösten firade Grillska gymnasiet i Västerås den Europeiska språkdagen med ett språkcafé, där cirka femtio elever och nio utbytesstudenter från Mälardalens universitet deltog för att samtala och fika tillsammans.
Louise Jakobsson, språklärare i engelska och spanska på Grillska gymnasiet i Västerås, har under flera år bjudit in utbytesstudenter från Mälardalens universitet (MDU) för att ge gymnasieeleverna möjligheter att öva sina språkfärdigheter och möta människor från andra kulturer. Louise berättar att hon alltid är på jakt efter att få till möten mellan eleverna och världen utanför för att skapa tillfällen till autentiska samtal.
”Ofta har jag bjudit in mina gäster till lektionspasset och där har vi haft ett samtal som utgått från elevernas frågor. Vid några tillfällen, för att samordna bättre och ge fler elever möjlighet att delta, har vi ordnat ett språkcafé där de som vill kan slå sig ner och prata en stund med våra gäster. Som språklärare känns det viktigt att ge dem möjlighet att praktisera sina färdigheter, stärka självförtroendet och påminnas om att det de lär sig har relevans för världen utanför - det är på riktigt”, berättar Louise.
Värdefulla och inspirerande kulturmöten
Eftersom utbytesstudenterna kommer från olika delar av världen, har olika kulturella bakgrunder och läser olika utbildningar finns det en variation av kunskaper och erfarenheter att ta del av. Inför träffarna ges gymnasieeleverna möjlighet att tänka till om samtalsämnen och frågeställningar för att kunna styra innehållet så det blir intressant för dem. Louise ser ett stort värde för hennes elever att få träffa unga vuxna som valt att studera och ge sig ut i världen. Hon menar att dessa möten inte bara är lärorika utan också inspirerande för eleverna.
”Det är alltid väldigt uppskattat och eleverna tar till sig saker på ett helt annat sätt än när det kommer från oss lärare. De behöver ju också en massa inspiration, kunskaper, erfarenheter och idéer för att kunna utvecklas som individer och samtidigt vara en del av vårt demokratiska samhälle.”
Utökad samverkan
I våras fick Louise kontakt med Christina Kääriä, internationell koordinator vid MDU. Hon insåg direkt att aktiviteten även kan ge vinster för MDU:s utbytesstudenter, som får möjlighet att integreras i det svenska samhället. Därför valde hon att engagera sig lite mer i denna samverkan än vad som tidigare skett från MDU:s håll.
”Jag ser att denna aktivitet är en fantastisk möjlighet för våra inresande studenter lika mycket som det betyder för gymnasieeleverna. Det är ett exempel på fin samverkan, och jag funderade på hur MDU kan göra det bättre”, säger Christina.
Nu gör de gemensam sak av att utveckla aktiviteten och samarbetet. Till våren planerar de att språkcaféet ska äga rum på Mälardalens universitet för att dessutom ge gymnasieleverna en inblick i universitetslivet - något som kanske kan väcka intresse för högre studier både i Sverige och utomlands i framtiden.
KATEGORIER