Text
Svenska som andraspråk för lärare i grundskolans årskurs 1-6
Är du lärare i årskurs 1-6 och vill fördjupa din kunskap om flerspråkiga elevers lärande samt bli behörig att undervisa i svenska som andraspråk? Då är denna kurs perfekt för dig! Eva Lindström berättar mer om innehållet.

Bilden är AI-genererad
Kursen svenska som andraspråk för lärare i grundskolans årskurs 1-6 omfattar 15 hp, går på kvartsfart och är uppdelad i flera mindre delar med lite olika omfång och fördjupning.
Kursen ges i huvudsak på distans med regelbundna webbträffar samt ett par examinationer på plats på Campus. Detta ger möjlighet att kombinera studierna med arbete eller annan utbildning.

Eva Lindström
Eva Lindström, ämnesföreträdare för svenska som andraspråk vid Mälardalens universitet, berättar att kursen belyser teorier om hur andraspråket utvecklas och hur förstaspråket kan vara en resurs i denna utveckling. Det talas idag om en läskris, medan flera andraspråksforskare snarare ser det som en sva-kris – det vill säga en brist på ett andra- och flerspråkighetsperspektiv i elevers läs- och skrivutveckling. Detta stöds även av en stor studie som omfattar 46 000 första- och andraspråkselever i årskurs 1–3 och deras läsutveckling (Fälth, Selenius & Egerhag, 2023). Andraspråkseleverna behöver få undervisning av utbildade sva-lärare för att få bästa förutsättningar att lära sig att läsa och skriva. Elever i läs- och skrivutveckling som har ett andraspråk kan till exempel redan ha lärt sig läsa i ett annat språksystem och med en annan typ av tecken än vårt alfabet och behöver därför lära sig på ett sätt som utvecklar den tidigare kunskapen.
I kursen får läraren kunskap om hur olika språksystem påverkar varandra när man ska utveckla läsandet på ett andraspråk. Det behöver inte innebära en svårighet att redan vara en läsare utan det är snarare den metaspråkliga kunskapen som eleven har från sitt läsande på förstaspråket som behöver användas
, säger Eva.
Hon menar att kartläggningen som görs på modersmålet för alla nyanlända är tänkt att vara ett viktigt verktyg att utgå från i läs- och skrivundervisningen. Kunskapen om att och hur elevens läsande och skrivandet på modersmålet påverkar andraspråksutvecklingen ger lärare möjlighet att använda elevens flerspråkighet som en resurs att bygga vidare på.
Elever med andraspråksbakgrund kan hindras av språket, men ha en kognitiv hög nivå och kanske till och med mer utvecklade kunskaper i till exempel matematik än andra elever i samma ålder. Som lärare är det därför viktigt att inte förenkla uppgifterna för mycket utan i stället stötta dem med förståelse av nyckelbegrepp så de blir utmanade i sitt lärande.
Den kulturella delen är också något som Eva poängterar vikten av i läs- och skrivutvecklingen. Om eleven har bakgrund i ett skolsystem där det inte varit tillåtet att uttrycka åsikter är det till exempel svårt att skriva en argumenterande text.
Just att identifiera olika textgenrer som eleverna möter här och vad olika texter har för syfte är en viktig del av kursen. Olika lässtrategier får också utrymme eftersom det är något som andraspråkselever kan behöva hjälp med. Att läsa bortom raderna kan vara något som de inte har så stor vana av från tidigare skolsystem.
En annan del av kursen berör grammatik, närmare bestämt de språkliga strukturer i svenska språket som generellt kan innebära svårigheter för andraspråksinlärare. Även fonetik är ett segment som ingår i kursen.
Om du blev nyfiken och vill läsa mer om kursen eller andra kurser i svenska som andraspråk kan du följa länkarna nedan:
Svenska som andraspråk för lärare i grundskolans årskurs 1-6, Mälardalens universitet
Svenska som andraspråk – Mälardalens universitet