sites.mdu.se

Text

Datum 2022-03-28
Artikeltyp Aktuellt

Ny utbildning – bli grundlärare på ett år, årskurs 4-6

För att få fler behöriga och legitimerade lärare i skolan görs nu en särskild satsning. På uppdrag av regeringen erbjuder MDU en ny kompletterande pedagogisk utbildning omfattande 75 hp som leder till en grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6. Utbildningen riktar sig till dig som har en tidigare akademisk examen inom matematik, naturvetenskap och/eller teknik men som saknar lärarbehörighet.

Den nya utbildningen grundar sig i ett regeringsuppdrag till totalt tio universitet och högskolor i Sverige, däribland MDU. Uppdraget är att anordna en försöksverksamhet med kompletterande pedagogisk utbildning som leder till grund- eller ämneslärarexamen och syftar till att få fler behöriga och legitimerade lärare i skolan.

– Vi är stolta över att ha fått detta uppdrag för att på så sätt kunna möjliggöra för fler personer med en tidigare akademisk examen att utbilda sig till, och därefter verka som, lärare i grundskolans årskurs 4-6, säger David Carlsson, akademichef för akademin för utbildning, kultur och kommunikation som ger lärarutbildningarna på MDU.

En ettårig utbildning på distans

Denna kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) är en ettårig distansutbildning, med ett antal campusträffar i Västerås. Utbildningen omfattar 75 högskolepoäng och ges under höst-, vår- och sommartermin och leder till en grundlärarexamen med behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 4-6 i matematik, naturorienterande ämnen och teknik.

För att kunna läsa utbildningen behöver du ha en examen från högskola/universitet med inriktning mot matematik, naturvetenskap och/eller teknik. Under utbildningen kombineras teoretiska kurser med praktisk erfarenhet på en grundskola i årskurs 4-6.

Utöver denna utbildning har MDU även två andra KPU-utbildningar för dig som vill bli lärare på högstadiet eller gymnasiet. Samtliga KPU-utbildningar går att söka till senast den 19 april.

Mer om utbildningen

Kompletterande pedagogisk utbildning, grundlärare årskurs 4-6, 75 hp

Programsida

Samtliga KPU-utbildningar vid MDU

Se vilka fler utbildningar som erbjuds