sites.mdu.se

Text

Datum 2022-02-28
Artikeltyp Aktuellt

Om krig och medmänsklighet

I torsdags vaknade vi till nyheten att Ryssland invaderat Ukraina. Det känns overkligt och långt borta, samtidigt så nära. Jag har familj och vänner både i Ryssland och Ukraina. Människor som är på varsin sida av en landsgräns och sedan länge levt som vänner. Människor som nu tvingas se sina hemländer befinna sig i krig.

Det är ett mörkt kapitel i Europas historia som inletts och jag kan inte med ord beskriva den bestörtning jag känner över Putins val att invadera Ukraina. Det är ett hot mot internationell fred och säkerhet samt ett brott mot internationell rätt som Sveriges regering, och EU, fördömer i starkast möjliga ordalag. Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig, sade statsministern. Jag kan bara instämma.

På MDU har vi inga medarbetare eller studenter som befinner sig i Ukraina eller Ryssland för tillfället. Det kan vara skönt att känna till. Dock har vi både lärare och studenter som valt att flytta till Sverige från såväl Ukraina som Ryssland. Min djupaste omtanke går till dig som har familj, släkt och vänner i Ukraina. Som student ska vi göra vårt bästa för att stödja dig som plågas av oro och rädsla. Professionellt stöd finns att tillgå för den som önskar till exempel genom Studenthälsan, men framförallt vill jag uppmana dig som MDU:are att just nu visa extra omtanke om dina medstudenter.

Det är en svår och omvälvande tid, men då har vi som högre lärosäte en viktig samhällsuppgift. Vi ska bidra med forskningsbaserad kunskap som ger människor möjlighet att förstå – både händelserna i sig och sina egna reaktioner på det som händer. Under de senaste dagarna har forskare från MDU hörts i media och på så sätt bidragit med angelägna perspektiv. Det är oerhört viktigt i en tid av desinformation och polarisering.

I väpnade konflikter finns bara förlorare. De ukrainska och ryska vänner jag haft kontakt med under de senaste dagarna uttrycker alla förfäran över invasionen – de kan, liksom alla oss övriga, knappt tro att det är sant. I dessa tider är det viktigare än någonsin att vi som lärosäte står upp för fred och demokrati och att vi alla som medmänniskor värnar om varandra – oavsett nationalitet.

Ta hand om er – och varandra!

Paul Pettersson
Rektor Mälardalens universitet