sites.mdu.se

Text

Datum 2021-10-05
Artikeltyp Aktuellt

MDH inleder rekrytering av ny rektor

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Professor Paul Pettersson, rektor för MDH, har meddelat att han inte står till förfogande för en ytterligare period som rektor när hans förordnande löper ut i oktober 2022. Styrelsen för MDH har därför fattat beslut att inleda rekrytering av en ny rektor.

Rektor för högskolan anställs genom beslut av regeringen och styrelsen för Mälardalens högskola har i uppgift att föreslå regeringen vem som ska anställas. Ett rektorsförordnande är i grunden sex år och får förnyas, dock högst två gånger om vardera tre år.

Paul Pettersson, som i grunden är professor i realtidssystem med inriktning mot modellering och verifiering vid MDH, har varit en del av högskolans ledning sedan 2012, först i rollen som prorektor och sedan 2016 som rektor.

- Under Pauls ledarskap har högskolan vuxit, utforskat nya vägar och visat Sverige att vi är redo att bli universitet. Hans insats i detta arbete kan inte överskattas. Jag hade gärna sett att Paul fortsatte som rektor, men har samtidigt full förståelse för hans beslut, säger Pär Eriksson, ordförande i styrelsen för MDH.

 

"Inte varit ett enkelt beslut"

Bakgrunden till Paul Petterssons beslut att inte stå till förfogande för ytterligare en period är att han och familjen under nästa år planerar att flytta till Kalifornien, där hans fru axlar en global ledarroll inom Ericsson.

- Det har inte varit ett enkelt beslut. Vi på MDH står inför en enormt inspirerande utveckling som Sveriges nästa universitet. Jag är övertygad om att vi som universitet kan göra än större samhällsnytta. Nu blir det någon annan som får leda utvecklingen, men jag ser fram emot att fortsätta bidra i min roll som professor på MDU, säger Paul Pettersson.

Styrelsen för högskolan har därför idag fattat beslutet att inleda rekrytering av en ny rektor. Arbetet leds av styrelsens ordförande och som stöd för arbetet har styrelsen inom sig utsett en rekryteringskommitté som utöver ordförande består av Eva Durhán, vice ordförande, Ulf Nilsson, ledamot, Cecilia Lindh, arbetstagarrepresentant, Michaël Le Duc, facklig företrädare och Kim Jansson, ordförande i Mälardalens studentkår. Närmast kommer arbetet att bestå av att framarbeta förslag till kravprofil för ny rektor. Styrelsen är inriktad på att under våren 2022 föreslå regeringen vem som ska anställas som ny rektor.

- Vi befinner oss mitt i en mycket spännande utvecklingsfas och jag är övertygad att intresset för tjänsten kommer att vara stort. Vi ska genom en gedigen rekryteringsprocess säkra att vi hittar rätt kandidat för uppdraget, som kan ta vid och driva utvecklingen av Mälardalens universitet, säger Pär Eriksson, styrelseordförande.

Kontaktinformation