sites.mdu.se

Text

Datum 2021-11-08
Artikeltyp Aktuellt

Techdrottningen från Silicon Valley bjuder på sina bästa livsråd

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Adiba Barney, har efter sin examen från internationella marknadsföringsprogrammet hos oss, gjort en exceptionell resa från Sveriges startupvärld till VD och ledare i Silicon Valley. Samtidigt som hon har uppfyllt sina drömmar har hon brottats med cancer och använder idag sina marknadsföringskunskaper till att få in mer pengar till spridd bröstcancerforskning. Med den nyutgivna boken ”När livet ger dig kaktusar, gör margaritas!” vill hon inspirera andra till att leva livet fullt ut, även när det är som tuffast, och att våga drömma stort.

– Jag har, på många sätt, haft ett fantastiskt liv trots de utmaningar som jag har mött längs vägen. Jag har bland annat haft en framgångsrik och inspirerande karriär, upplevt kärlek, upptäckt världen och träffat många otroliga människor. Samtidigt har jag haft en underbar familj och vänner som alltid har funnits där för mig, säger Adiba och fortsätter;

– Jag tror och hoppas att andra kan inspireras av min resa och hitta sätt att hantera sina egna utmaningar i livet.

Som ung tjej var Adibas dröm att få utbilda sig inom marknadsföring med målet att bli hotellchef på någon av de stora amerikanska hotellkedjorna. För att nå dit krävdes det att Adiba fick tillåtelse att flytta hemifrån som ogift kvinna, vilket inte var tillåtet i den syrianska kulturen.

– Jag började förbereda mina föräldrar tidigt för att vara öppna för idéen att jag skulle behöva flytta hemifrån för att kunna studera på universitet eller högskola, eftersom det inte fanns några högskolor i Lidköping där jag växte upp, säger Adiba Barney.


Upptäckten av tech- och startupvärlden

Adiba lyckades få med sig sina föräldrar och drömmen om att utbilda sig blev till slut sann. Att det blev MDH berodde dels på att programmet som hon ville läsa gavs här, men Adiba såg även fördelar av att studera i en mindre stad och på ett mindre lärosäte. Det skulle snart visa sig att valet att studera på MDH skulle komma att förändra hennes liv och ändra det i en ny riktning.

– Jag kommer alltid vara tacksam för att jag via MDH:s nära kontakt med näringslivet också fann min passion för teknik och innovation, säger Adiba.

Det var genom hennes arbete med Kårens näringslivsutskott och arbetsmarknadsdagarna som hon kom i kontakt med Teknikbyn som MDH samarbetade med.

– Teknikbyn öppnade upp en helt ny värld för mig. Där blev jag introducerad för en massa coola teknikföretag som startades i samband med att den nya ekonomin och internetboomen var på god väg att förändra hela världsmarknaden. Det var en spännande tid att vara en del av och viktigt att få uppleva i praktiken eftersom läroböckerna ännu inte hade uppdaterats med information om den här nya galna ekonomin, säger Adiba.

På utbildningen fick Adiba också inblick i den värld företagen var en del av.

– Det fanns en koppling mellan teori och verklighet redan då genom de många inspirerande företagsledare, entreprenörer och forskare som kom och gästföreläste för oss studenter. Jag kommer exempelvis aldrig glömma när jag fick lyssna på och sen intervjua Philip Kotler för Kår-TV, säger Adiba.


Arbetslivserfarenheter redan under studierna

Adiba började arbeta parallellt med sina studier och fick värdefulla arbetslivserfarenheter från startups som ingick i Teknikbyn. Hon ledde bland annat ett IT-bolag via Kompetenspoolen och projektledde Teknikbymässan som syftade till att synliggöra möjligheterna med Teknikbyn för allmänheten och näringslivet. Hennes erfarenheter från Teknikbyn tillsammans med hennes marknadsföringskunskaper från internationella marknadsföringsprogrammet gjorde att hon efter sin examen fick ett erbjudande som marknadschef för Kista Science City och startupinkubatorn Kista Innovation and Growth, som senare kallades Stockholm Innovation & Growth (STING). Förebilden var Silicon Valley och att skapa ett varumärke som positionerade Kista och Stockholm som den självklara platsen för att locka internationella investerare och företag till Kista.

– Jag har i mångt och mycket styrts av passion och att göra det jag älskar. Och jag älskar verkligen innovation, tech- och startupvärlden och såklart marknadsföring. Det passade mig som person perfekt, säger Adiba.


Självförtroende gav mod och nya uppdrag

Adibas tro på sig själv har också gjort att hon vågat ta sig an nya uppdrag, starta eget, sälja in och genomföra ett innovativt koncept som syftade till att synliggöra Sverige som ett innovativt land utomlands, för Utrikesdepartementet och Svenska institutet och ta sig an VD och ledarroller i Silicon Valley.

– Jag har alltid tänkt att jag vet tillräckligt för att kunna ta mig an nya uppgifter. Resten lär jag mig längs vägen. Med rätt inställning kommer man långt och man behöver inte vara expert, säger Adiba.

Som ung nyutexaminerad student är det lätt att tveka på sina kunskaper och sig själv. Adiba ger därför rådet att engagera sig i näringslivet redan under studierna.

– Det kommer ge dig värdefulla kontakter och en möjlighet att applicera dina teoretiska kunskaper i det praktiska arbetet. Var inte heller rädd för att säga vad du tycker och tänker. Vad är egentligen det värsta som kan hända?, säger Adiba.


Att handskas med motgångar

Adiba är orädd som person, men hon menar att det också har kommit av erfarenhet.

– Med åren har jag lärt känna mig själv och mina styrkor och svagheter. Det gör mig både tryggare i min yrkesroll men jag vet också hur jag ska promota mig själv och vad jag kan bidra med. Jag började tidigt tänka på mig själv utifrån ett personligt varumärke, säger Adiba.

Livet har också bjudit på motgångar. Redan som 27-åring och långt innan hon flyttade till Silicon Valley behandlades Adiba för tidigt stadie bröstcancer, inte en men två gånger. En cancer som senare skulle komma tillbaka som stadie 4 med spridning till skelettet, vilket gjorde den obotlig och dödlig.

– Mina främsta utmaningar i livet har varit cancern, men även att jag har haft svårt att få barn och att jag har växt upp mellan två kulturer och fått uppleva rasism, säger Adiba.

Hon fick tillslut sin son Alex och utmaningarna som invandrare har hon vänt till styrkor. Men vad är det som gör att hon har en sådan styrka?

– Alla erfarenheter som jag har fått i mitt liv har gjort att jag har byggt upp en arsenal med verktyg för att hantera utmaningar i livet. Jag tror att alla har en enorm styrka i sig, men att det är först när man går igenom något riktigt tufft i livet som man förstår vilken inre styrka man har, säger Adiba.

Adibas margaritaingredienser gör dig redo för livets utmaningar

Bokens titel ”När livet ger dig kaktusar, gör margaritas!” anspelar på de två sidor som Adiba identifierar sig med. Dels kaktusen som har en enastående förmåga att överleva och klara sig i utmanande miljöer, dels margaritan som symboliserar hennes kärlek till livet och dess äventyr. Här bjuds du på fyra av bokens åtta margaritaingredienser.

  • Självförtroende – tro på dig själv först och främst

I mitt yrkesliv har vetskapen om mitt egenvärde och tron på min egen förmåga att få saker att hända, lett till att människor runt omkring mig också har trott på mig. Detta har helt klart varit en avgörande orsak till min framgång i det mesta.

  • Rädslan – känn den och kör på ändå

Låt inte din rädsla stå i vägen för att leva och uppfylla dina drömmar eller att söka det där jobbet som du verkligen vill ha. Var inte heller rädd för att misslyckas. Ett misslyckande kan ge dig en massa lärdomar och du upptäcker delar av dig själv som du inte ens kände till. Du inser helt plötsligt att du kan göra så mycket mer än vad du trodde du var kapabel till.

  • Unfuckwithable

Med unfuckwithable menar jag att jag verkligen är tillfreds med mig själv och inget någon säger eller gör kan påverka min självbild och egenvärde eller trycka ner mig. Den mentaliteten hjälpte mig som ung invandrarkvinna i teknik- och startupvärlden i Sverige och även senare som VD i Silicon Valley. Det handlar helt enkelt om att stå upp för sig själv och inte vara rädd för att ta utrymme och höras.

  • Empowerment – drivkraften att lyfta andra

Jag motiveras av att lyfta andra och hjälpa andra att nå framgång. Det är viktigt att du hittar det som du drivs av och frågar dig själv innan du tackar ja till ett jobb; vad är det som motiverar mig?. Det är så mycket roligare att jobba med något som motiverar en och leder oftast till att du blir mer framgångsrik inom det.


Kontakt

Instagram: @adibabarney

Facebook och Linkedin: Adiba Barney


Internationella marknadsförings-programmet

Läs mer om internationella marknadsföringsprogrammet