sites.mdu.se

Text

Datum 2021-11-09
Artikeltyp Aktuellt

Industri 4.0 har revolutionerat hur mänskligt samverkar med system

Teknikens och digitaliseringens framfart i och med Industri 4.0 bidrar med en enorm utvecklingspotential för många branscher. Enxhi Ferko är doktorand inom datavetenskap vid Mälardalens universitet och specialiserar sig på molnbaserade och cyberfysiska system.

– Målet med min forskning är att undersöka hur man ska tillhandahålla ett effektivt ramverk för insamling och delning av data mellan olika produktionssystem och molntjänster inom diskret tillverkning, säger Enxhi Ferko.

I sitt arbete har Enxhi Ferko främst fokuserat på fenomenet digital tvilling. En digital tvilling kan beskrivas som en digital version av ett verkligt objekt. Genom sensorer kan statusen från det verkliga objektet rapporteras över till den digitala tvillingversionen. Med hjälp av diverse tekniker finns även möjligheten att simulera och visualisera olika skeenden.

– Digitala tvillingar använder sig av majoriteten av branschens tekniker kopplade till Industri 4.0, vilka bland annat innefattar cybersäkerhet, molntjänster, maskininlärning, VR och AR, säger Enxhi Ferko.

 

Viktigt att involvera medarbetare och forskare med rätt kunskap

– Industri 4.0 har revolutionerat hur mänskligt samverkar med system. Till exempel erbjuder molntjänsterna en enorm datorkraft som gör det möjligt för oss att ha all data online och integrerad. För att värna om säkerheten i och med den ständigt växande datamängden i molnet är det viktigt att involvera medarbetare och forskare som har en helhetssyn och besitter rätt kunskap om de datasystem som utvecklas, säger Enxhi Ferko.

– I syfte att identifiera industriella behov, krav och begränsningar inom den diskreta tillverkningsdomänen är det nödvändigt med ytterligare forskning och fallstudier inom området, fortsätter Enxhi Ferko.

 

Åtta doktorander inom Sörmlandskontraktet

Enxhi Ferko är en av åtta doktorander inom Sörmlandskontraktet. Övriga doktorander är:

  • Natalie Agerskans - Industri 4.0
  • Niklas Persson - Hälsorobotik
  • Aleksandar Bajceta - Tillämpad AI
  • Maryam Zahid - IT-säkerhet
  • Mosarrat Farhana - Ekonomi
  • Zeina Othman - Ekonomi
  • Alvaro Arans Munos - Interaktionsdesign