sites.mdu.se

Text

Datum 2021-11-10
Artikeltyp Aktuellt

Artificiell intelligens gör skillnad i vår vardag och i bekämpandet av sjukdomar

Forskningsområdet som rör artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) växer ständigt. Aleksandar Bajceta, doktorand inom datavetenskap vid MDU, undersöker frågor kring just AI och ML.

Den ökade digitaliseringen i samhället möjliggör att data kan lagras och analyseras, vilket är avgörande när det kommer till utvecklingen av nya AI-verktyg.

– AI-lösningar gör på olika sätt skillnad i våra liv. Med hjälp av en viss AI-algoritm förbättras till exempel många av de applikationer vi dagligen använder. Det finns också algoritmer inom medicin och biologi som syftar till att öka livskvalitén. Sådana algoritmer och kunskapen de genererar är en viktig del av att skapa en ökad förståelse för sjukdomar eller till och med hitta botemedel mot några av dem, säger Aleksandar Bajceta.

Aleksandar Bajceta är involverad i ett forskningsprojekt med målet att utveckla AI-baserade lösningar för att automatisera och förbättra design-, utvecklings- och övervakningsprocessen av cyberfysiska system.

– Det finns en stor potential när det kommer till att tillämpa AI- eller ML-baserade lösningar för att förbättra specifika branschprocesser. Sådana lösningar kan exempelvis automatisera och analysera en viss process, leta efter avvikelser och göra en validering, säger Aleksandar Bajceta.

Utöver forskningsprojektet arbetar Aleksandar Bajceta med att identifiera ett forskningsproblem som han sedan kommer undersöka. Under hösten ska han även vara labbassistent i två kurser som ges vid MDH.

 

Åtta doktorander inom Sörmlandskontraktet

Aleksandar Bajceta är en av åtta doktorander inom Sörmlandskontraktet. Övriga doktorander är:

  • Natalie Agerskans - Industri 4.0
  • Enxhi Ferko – Industri 4.0
  • Niklas Persson - Hälsorobotik
  • Maryam Zahid - IT-säkerhet
  • Mosarrat Farhana - Ekonomi
  • Zeina Othman - Ekonomi
  • Alvaro Arans Munos - Interaktionsdesign

 

Läs mer om forksningsprojektet AIDOaRt Länk till annan webbplats. som Alekandar Bajceta är involverad i.

Kontaktinformation