sites.mdu.se

Text

Datum 2021-03-26
Artikeltyp Aktuellt

Starta eget – så kommer du igång!

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Att starta eget företag är en process som möjliggör att du utvecklas både på ett karriärmässigt och personligt plan. Samtidigt ger det dig nya erfarenheter och leder förhoppningsvis till ditt drömjobb! Här får du några tips från Anna Berg, affärsutvecklare på Idélab, kring att starta eget.

Idélab är en affärsinkubator vid MDH som genom åren hjälpt många studenter att starta företag. Dit kan alla studenter vända sig för att få kostnadsfritt stöd och rådgivning inom affärs-och idéutveckling.

– Vi hjälper dig att utveckla din idé och förser dig med nödvändiga verktyg och kunskaper, säger Anna Berg.

Formulera en affärsidé

De flesta har en idé som de går och funderar på som de vill utveckla. Börja med att fundera kring din affärsidé. Vad vill du med ditt företagande? Vad är det du vill erbjuda – är det en produkt eller en tjänst?

När du kommit fram till en affärsidé kan du skissa på en plan för hur du ska gå tillväga för att förverkliga din idé och omsätta pengar. Hur ska du skaffa uppdrag? Vad ska ditt företag heta? Hur ska du paketera dig?

Välja företagsform

– Anpassa företagsformen efter din idé! För dig som vill jobba som konsult eller driva ett mindre företag vid sidan av en annan sysselsättning kan det passa med en enskild firma. Ett annat alternativ är att starta aktiebolag. Vilken företagsform som är att föredra beror alltså på din situation och målbild, säger Anna Berg.

Skaffa dig rätt verktyg och kunskaper

– Att starta företag handlar mer om att ha de rätta verktygen och lära sig längs vägen, än att ha meriter sedan innan. Det viktiga är att du har passion, ett driv och känner ett genuint intresse! När du väl startat ett företag behöver du givetvis ha vissa kunskaper – men det kan du få genom föreläsningar och en vilja att fortsätta utvecklas, säger Anna Berg.

Idélab erbjuder olika kurser, föreläsningar och workshops inom områden som bland annat ekonomi, bokföring, styrelsearbete, juridik, teamwork, marknadsföring, sälj, kommunikation och presentationsteknik samt föreläsningar från andra företagares startupresa.

Den ekonomiska biten

När du startar eget är det viktigt att du sköter ekonomin. Som egen företagare handlar det i slutändan om att omsätta pengar för att gå runt och kunna ta ut en lön. Det behöver dock inte vara kostsamt att starta eget. Allt beror på vad du har för idé och hur planen ser ut plan för din företagsresa.

– Du kan välja att bygga upp ditt företag under en längre tid i syfte att sprida ut eventuella omkostnader. Har du en affärsidé som kräver ett större startkapital kan du försöka hitta en finansiär och pitcha in din idé till potentiella investerare, säger Anna Berg.

Idélab hjälper dig

Utöver det som nämnts ovan, finns det fler saker du behöver ha koll på och fatta beslut om när du startar eget. Några exempel är företagsförsäkring, momsregistrering, skattealternativ och bokföring.

Som tidigare nämnt kan du boka ett möte med Idélab och vara med på deras aktiviteter för att lära dig mer. Du kan även ta del av följande processer:

  • Startup-process: Riktar sig till dig som vill testa att utveckla din idé och via våra verktyg och processer lära dig mer om hur du omsätter den till en affärsplan.
  • Kreativt snabbspår: Riktar sig till dig som vill frilansa inom den kreativa sektorn. Du får bland annat information om hur det är att frilansa, hur du skaffar uppdrag och vad du bör tänka på när du skriver offerter.
  • Acceleratorprogrammet: I detta program vidareutvecklar du ditt företagande genom fortsatt rådgivning och affärsutveckling från Idélab och andra experter inom området. Du får även tillgång till ett bredare kontaktnät.

– För att du ska ha möjlighet att slutföra din process hos oss har du rätt till Idélab i ytterligare sex månader efter avslutad utbildning, säger Anna Berg.