sites.mdu.se

Text

Datum 2022-02-22
Artikeltyp Porträtt

"Ingen har större inflytande på Sveriges framtid än lärare"

Med en ingenjörsexamen i kemiteknik från Kungliga Tekniska Högskolan och mångårig erfarenhet som produktionschef i läkemedelsbranschen tog Jarmo Larsson Lager en ny väg. Via kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) på MDU ville han bli kemilärare på gymnasiet. Han hade aldrig tidigare känt sig mer motiverad och exalterad.

– Jag har ju studerat tidigare, men det här var det roligaste som jag har läst. Något som delvis överraskade mig, säger Jarmo Larsson Lager, men menar att det är enkelt att motivera sig när man läser intressanta ämnen och även kommer att ha ett så viktigt jobb som lärare har.

– Det är inte bara att det är väldigt tillfredsställande att få en elev att förstå och lära sig något nytt. Jag tycker att lärarkåren har Sveriges viktigaste uppdrag, alla kategorier. Ingen har ett större inflytande på landets framtid än just lärare, säger Jarmo Larsson Lager och tillägger;

– Naturligtvis finns det utmaningar för lärarna och för skolsystemet. Det ger utbildningen en inblick i, vilket möjliggör för oss lärare att bidra till att förbättra systemet.

Positiva möten med elever och kollegor

Kompletterande pedagogisk utbildning är en möjlighet för de som redan har högskolepoäng i skolämnen att bli lärare på cirka 1,5 år. Under utbildningen läser studenter kurser som är centralt kopplade till yrkesrollen som lärare och får praktisk erfarenhet genom verksamhetsförlagd utbildning på en gymnasieskola eller i årskurs 7–9.

Jarmo är nöjd med utbildningen på MDH.
– Utbildningen överträffade mina förväntningar. Likaså att det fungerar så väl att studera på distans, säger Jarmo Larsson Lager.

Hur ser du på din framtid som lärare?

– Det här var en helt ny inriktning för mig som jag kände att jag kunde utvecklas inom, hela livet. Som erfaren ledare från läkemedelsindustrin är det klart att jag hade med mig erfarenhet som kunde vara användbar. Ändå fanns det väldigt mycket för mig att lära mig i mötet med eleverna. Det diskuteras mycket i media om det stora behovet av lärare. Att jag valde att gå i den här riktningen är även för att jag har en stark vilja att vilja hjälpa till.

Samtliga lärarutbildningar

Läs mer om våra lärarutbildningar