sites.mdu.se

Text

Datum 2021-06-14
Artikeltyp Aktuellt

Stor framgång för operastudenter under året

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Flera studenter på kammaroperautbildningen på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola (MDH) har under det senaste året uppmärksammas för sina sångkvalitéer. I hård konkurrens har de mottagit prestigefyllda stipendier och blivit uttagna till internationella operascener.

En av dem som imponerats av kvaliteten på högskolans operasångare är Nils Spangenberg, som är VD och konstnärligt ansvarig för Vadstena-akademien. Att få medverka vid uppsättningar av Vadstena- akademin är en dröm för sångare både i Sverige och internationellt. Nils Spangenberg har hört sångare från Musik- och Oerahögskolan vid MDH i samband med de internationella provsjungningar som hålls varje år för uppsättningarna.

– Sångutbildningen vid Musik- och Operahögskolan vid MDH håller en mycket hög och jämn kvalitet. Studenterna är alltid väl förberedda och tar sig an uppgiften med stor professionalitet och seriositet. De utmärker sig genom att sångarnas röster är fina och att de besitter en bra och sund sångteknik, på vilket stadium de än befinner sig, säger Nils Spangenberg.

Det var stor konkurrens till Vadstena-akademins 2021 års barockopera. I provsjungningen hördes cirka 150 sökande från hela världen.

– Det var en hög och jämn kvalitet på de allra flesta sökande och det var flera sångare från Musik- och Operahögskolan vid MDH som, i slutskedet, diskuterades som presumtiva kandidater för någon av de sju roller vi sökte sångare till. Alla sökande från MDH var väl förberedda och placerade sig, i jämförelse också med sångare från övriga motsvarande svenska utbildningar, mycket högt på rankinglistan. I denna mycket hårda konkurrens blev MDH:s student Karin Mobacke en av de få utvalda som fick en av huvudrollerna i en ensemble med toppsångare från bland annat Italien, Ryssland och Österrike, säger Nils Spangenberg.


Tekniskt och sceniskt hög nivå på studenterna

Andra som uppmärksammat operastudenternas sångkvalitéer är delegationen från Anders Walls stipendiefond som operastudenterna gavs möjlighet att sjunga inför hösten 2020. Det ledde till att Musik- och Operahögskolans operastudenter nu är behöriga för audition för det prestigefulla stipendiet.

– Operastudenternas nivå, såväl tekniskt som sceniskt var slående. Jag är säker på att vi i framtiden kommer att se många av dem på våra konsert- och operascener. Det känns därför som ett viktigt och självklart steg att dessa kompetenta studenter nu får söka Anders Walls stiftelses sångstipendium, säger operasångaren Matilda Paulsson som var en av dem som representerade Anders Walls stipendiefond vid tillfället. Mezzosopranen Matilda Paulsson är en av Sveriges mest framstående konsert- och operasångerskor. Hennes bejublade debut på Kungliga Operan i Stockholm, som Rosenkavaljeren i Strauss opera, blev startskottet på hennes karriär och idag frilansar Matilda med stor framgång såväl nationellt som internationellt.


Våra operastudenters framgångar under året

 • Rebecca Hellbom, operastudent på Musik- och Operahögskolan, tog hem första priset i Wagner-Sällskapet prestigefulla tävling i Sverige, november 2020. Här konkurrerade hon med finalister från Sveriges musik- och operahögskolor.

  Läs mer om Rebecca Hellboms framgång i tävlingen
 • Sara Bäck, mezzosopran på kammaroperautbildningen, har erhållit Anders Sandrews stora stipendium på 60 000 kronor, som en av två svenska operastudenter.
 • Marcus Bartoletti, baryton på kammaroperautbildningen, är uttagen till att vara cover i rollen som Ping i 2021 års uppsättning av operan Turandot på den internationella scenen Opera på skäret.

  *En föreställning som blivit tvungen att ställas in på grund av rådande läge med pandemin.
 • Alba Malmbom Gutierrez, koloratursopran på kammaroperautbildningen, har, i hård konkurrens, fått en roll i operan Tintomara på Läckö slottsopera.

  *Planerad till sommaren 2021 men flyttad till nästa säsong på grund av pandemin.
 • Karin Mobacke, sopran på kammaroperautbildningen, som i konkurrens med 150 sångare blev en av de få utvalda att få en huvudrollerna i Vadstena-akademins sommarproduktion 2021; en internationell ensemble med toppsångare från bland annat Italien, Ryssland och Österrike.

  *Produktionen flyttas fram till nästa sommar med anledning av pandemin.
 • Studenterna vid kammaroperautbildningen har blivit behöriga för audition till Anders Walls stipendiefond efter att sångare sjungit upp för en delegation från stipendiefonden.

Utvecklas till att nå din fulla potential vid våra musik- och operautbildningar