sites.mdu.se

Text

Datum 2021-06-28
Artikeltyp Aktuellt

Ny unik onlinekurs visar möjligheterna med Industri 4.0

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Teknologier som till exempel 3D-printing, AR/VR, Digitala tvillingar, Big data, Internet of things samlas under begreppet Industri 4.0 och toppar industrins agenda. Nu erbjuder MDH en ny unik digital introduktionskurs inom området som ger bred kunskap om möjligheterna med de nya teknologierna.

– Med större kunskap om Industri 4.0 ökar förståelsen, nyttan och viljan att investera i ny teknik i industrin. Förmågan att implementera och använda den nya tekniken är rent av avgörande för att tillverkningsföretag ska kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Jessica Bruch som är professor i produktionssystem på MDH.

Industri 4.0 handlar inte enbart om enskilda teknologier utan om en mängd olika teknologier och innovationer som behöver implementeras parallellt med organisationsförändringar. Det ger en mängd möjligheter så som effektivare produktion, kortare ledtid och högre kvalitet.

– Inom Industri 4.0 ryms till exempel möjligheten att simulera produktionskedjor, dataöverföring mellan nya och äldre system och användning av artificiell intelligens. Det skapar många möjligheter för tillverkningsföretagen och en utveckling av deras affärsmodell och tjänsteerbjudande, säger Jessica Bruch.

Kursen är öppen för alla

Kursen introduktion till Industri 4.0 är den enda i sitt slag i Sverige idag och erbjuds inom MDH:s Massive Open Online Courses (MOOC). MOOC-kurserna är öppna för alla, oavsett bakgrund eller yrkeskategori och kräver inga förkunskaper. Studenterna registrerar sig på kursen och läser den i sin egen takt och när det passar dem.

– Vi har redan flera fortbildningskurser för yrkesverksamma inom området. På det här sättet gör vi kunskapen tillgänglig för fler, säger Jessica Bruch.

MOOC:en ger inga akademiska poäng men är behörighetsgivande till tre högskolekurser vid MDH:

Internet of things för tillverkningsindustrin Länk till annan webbplats.

Simulering av produktionssystem Länk till annan webbplats.

Big data & molntjänster för industriella tillämpninga Länk till annan webbplats.r.


Mer information om kursen

Kursen Introduktion till Industri 4.0

 

Smart produktion

MOOC:en är en del av MDH:s satsning inom smart produktion. Läs mer på mdh.se/smartproduktion

Kontaktinformation