sites.mdu.se

Text

Datum 2021-07-08
Artikeltyp Aktuellt

Sommarens bästa boktips för dig som vill skratta

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Magnus Jansson är universitetslektor i litteraturvetenskap på MDH och håller litteraturkursen ”Det roliga – humor och litteratur” på högskolan. Här ger han dig sina bästa boktips inom humor och funderar samtidigt över vad humor egentligen är.

– När jag fick uppdraget att sätta ihop kursen ”Det roliga – humor och litteratur” insåg jag att det skulle bli svårt. Det är inte helt självklart vilka böcker som ska ingå, säger Magnus Jansson. Han utvecklar sitt resonemang ytterligare;

– Det finns väl egentligen ingen litteratur som inte i ett visst ljus kan få ett löjets skimmer över sig och locka till skratt. Möjligen med undantag för litteratur som försöker överdrivet mycket att vara just rolig, den riskerar att bli extra humorbefriad.

Något Magnus var väldigt säker på var att han inte skulle gå runt och fråga folk efter tips, ”det hotade att bli kaos”. Han kom till slut fram till ett kursinnehåll där man tittar på humor utifrån olika teman och delar.

– Vi studerar bland annat klassiker så som Cervantes Don Quijote, där vi tittar på varför folk tyckte den var rolig från början och om den är rolig idag. Vi går även in i barnlitteraturen och studerar vad vuxna tror att barn tycker är roligt att läsa. Givna teman i kursen är också olika genrer så som parodi och kåseri, där Tage Danielsson bland annat skrivit en parodi på ett kåseri, säger Magnus Jansson.

Har du kommit fram till vad humor är nu?

– Jag märker att den finns för att jag upplever den, men det är onekligen också intressant att fundera över den. Humorn i litteraturen är värd att tas på allvar, tänker jag.


Litteraturvetarens roligaste boktips

  • Doppler, Erlend Loe (sv 2005)

Det här är den första bok jag alltid kommer att tänka på i humorsammanhang. Nu vet man ju förstås aldrig om alla tycker det är roligt med någon som cyklar omkull, slår sig fördärvad och lämnar sin familj för att leva ensam i skogen...

  • Med skönhetens ärtgröna båt. Nonsensdikter, Edward Lear (nyöversättning 2018)

Lyrik är kanske inte något som man i första hand tänker på som festligt och kul, men det finns en diktgenre som från början har varit humoristisk, nämligen nonsenspoesin. För ett par år sedan kom det ut en samling dikter i nyöversättning till svenska av genrens ”grundare” Edward Lear under den här titeln. Den rekommenderas varmt!

  • Hej då, ha det så bra!, Kristina Lugn (2005)

Det här är ytterligare ett tips från lyrikgenren. Den här diktsamlingen är både sorglig och rolig. Ibland vet man inte vilket eller kanske båda på samma gång?

  • Den tappre soldaten Svejk, Jaroslav Haseks (1923)

Jag avslutar med att rekommendera den bok som jag skulle rösta på som världens roligaste, nämligen Jaroslav Haseks Den tappre soldaten Svejk (från 1923). Jag läste den i min ungdom och med stora farhågor om att den skulle ha åldrats läste jag om den förra sommaren. Den var om möjligt ännu roligare nu.Är du intresserad av att plugga litteraturvetenskap? Här är några av våra utbildningar inom området. Om du önskar plugga redan i höst så är vissa av dem även öppna för sen anmälan. In och kika!

Program

Kurser HT 2021

Det roliga - humor och litteratur

Litteraturvetenskap 1

Litteraturvetenskap, fördjupning

Nordic Noir - perspektiv på nordisk kriminallitteratur