sites.mdu.se

Text

Datum 2021-01-29
Artikeltyp Aktuellt

Så plockar roboten rätt chokladbit

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Robotar har förbättrat många moment i industrin, men när det kommer till seende är människor bättre. En robot kan vara både snabbare och mer noggrann, som när det gäller att plocka chokladbitar.

Hur fungerar det?


Fredrik Ekstrand, projektledare inom robotikprogrammet vid MDH, förklarar vad som krävs för att roboten ska vara snabbare än människan.

− Det handlar om att ta bort osäkerheter, saker som lätt kan misstolkas av roboten. För att plocka exempelvis chokladbitar måste bitarna först identifieras. Om lika bitarna ligger i rätt ordning, var och en på rätt plats, kan de enkelt hittas. Ligger de i oordning eller är olika varandra, krävs en avancerad kameralösning som fungerar som robotens ögon, säger Fredrik Ekstrand.

Supersnabb bildbehandling

Tekniker för att tolka bilden åt roboten varierar för olika branscher och användningsområden. Vid enklare användning handlar det om att läsa av konturer. Men ofta är den mesta informationen i en bild överflödig.

− Roboten måste kunna välja ut rätt information och strunta i det som är överflödigt och inte relevant för att lösa uppgiften. På MDH forskar vi i att återskapa djupseende och den 3-dimensionella förståelse vi människor har. För att detta ska vara användbart för robotar behöver bildbehandling ske snabbt, väldigt snabbt, säger Fredrik Ekstrand.

Visuell förståelse blir viktigt i framtiden

- Att snabbt hitta rätt bland chokladbitarna är inte busenkelt. Inom området med ”acceleration av högupplösta stereobilder för robotvision” är forskargruppen på MDH i toppskiktet. Visuell förståelse är ett område som kommer vara av stor vikt i framtiden och som flera av våra robotikingenjörer kommer arbeta med, säger Fredrik Ekstrand.

Att hitta chokladbitarna är endast första steget, sen måste de ju plockas också. Det är inte heller helt enkelt då våra händer är rätt komplexa och svåra att kopiera.


Vill du utveckla framtidens robotar?