sites.mdu.se

Text

Datum 2021-09-21
Artikeltyp Aktuellt

Så här vet du om du passar som grundlärare

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Funderar du på om läraryrket vore något för dig? Framförallt med inriktning mot undervisning av barn i yngre skolåldern? Här kommer 10 punkter som ger dig svaret.

  1. Du gillar barn och unga

Skiter björnen i skogen tänker du. Bra! En förutsättning för att vara grundlärare är att du tycker att barn är intressanta och härliga på många sätt. Barn är så klart egna självständiga individer och har givetvis delar som är mindre härliga också, men det ser du bara som en spännande utmaning. Om det här är självklart för dig, är det en viktig första bit.

2. Du har tålamod

Det är vägen till målet som är mödan värt, tänker du. Du har förstått att alla inte kommer förstå eller kunna allt på en gång. Här ser du varje litet steg på vägen som en seger och framgång för både barnet och dig själv. Du förstår att barn ibland testar gränser och utmanar dig och att det är en del av deras utveckling.

3. Du tycker om att lyssna på andra och speciellt barn

Om du ser andras prat som fördröjd väntetid på din chans att få prata, så kanske lyssna inte är din starka sida. Väntar du med spänning på vad andra och framförallt barn ska säga? Tycker du till och med att barn kan lära dig saker? Då har du en plats i ett klassrum.

4. Du är en ledare

Kan barn bli som ljus när du pratar? Om du kan få andra att lyssna så har du troligtvis ledaregenskaper. Att hålla ordning på cirka 25 olika individer, få dem att lyssna och lära - det kräver en ledare.

5. Du gillar att lära andra och få dem att utvecklas

Känner du glädje när andra lär sig saker och framförallt när du lär ut? Du gillar att vara en del av varje barns utveckling, oavsett vilken del av skalan de befinner sig på.

6. Du kan skriva tydligt på whiteboard

Att göra sig begriplig på en whiteboard är kanske inte den viktigaste förmågan men ändå bra. Det här kan du så klart öva upp, men att barnen ser och förstår vad du skriver på tavlan är en klar fördel.

7. Du tycker om att inspirera

Du gillar att skapa intresse för olika ämnen. Du kan till och med sträcka dig så långt att du faktiskt ser det som en kul utmaning att få det barn som verkar minst intresserad av ämnet att bli intresserad av det. Att hitta varje individs trigger, engagemang och lust till att lära sig mer om ämnet ger dig glädje och tillfredsställelse.

8. Du gillar att utvecklas

Om du tycker om att lära dig saker så har du kommit helt rätt. Du kommer hamna i nya situationer, lära känna nya individer och få insyn i barns verkligheter längs hela din yrkesroll. Du anser att du fortfarande har massor att lära och att du aldrig är fullärd. Du ser inte heller att du inte kan lära av andra utan snarare tvärtom, att både barn och kollegor kan få dig att utvecklas ännu mer.

9. Du vill göra skillnad och ha ett meningsfullt arbete

Du möter Sveriges framtid varje dag. Det gör att du påverkar inte bara deras liv utan du förbereder dem även för att till slut bli självständiga, kritiska individer som utvecklar vårt land. Om du tycker om att göra skillnad och ha ett arbete som är meningsfyllt för såväl individer som vårt land då vet du vilket yrke som är för dig.

10. Du gillar skolans grundämnen

Du kommer undervisa i grundskolans undervisningsämnen. Det är bra om du gillar dem. Det handlar om skolans grundämnen svenska, matematik och engelska, men du kommer även att undervisa i naturorienterande ämnen, teknik och samhällsorientering.


Vill du ha en extra stjärna i boken?

Ett stort plus är om du kan handskas med vuxna också. Det är en helt annan aspekt av läraryrket och kan möjligtvis kräva ett annat test, men att möta föräldrar ingår också i lärarrollen.

Stämmer merparten av det här in på dig – grattis och välkommen med din anmälan!

Utbildningar öppna för anmälan vårterminen 2022