sites.mdu.se

Text

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Därför behövs VR-experter inom industrin

Svensk industri har behov av produktutvecklare och produktionsingenjörer som kan VR. Hur kommer det sig? Används inte VR mest till gaming?


− VR-teknik kan användas till mer än bara spel. Framtidens ingenjörer kommer till stor del jobba med att designa, utveckla och förbättra intelligenta och digitaliserade produktionssystem. I arbetet kommer de använda olika programvaror och tekniker för simulering och optimering, säger Barrett Sauter, lärare i VR, AR och 3D-printing vid MDH.

VR-tekniken, men också AR-tekniken, används mer och mer och det finns en mängd användningsområden.

– Den nya tekniken ger dig som utvecklare möjlighet att exempelvis gå igenom en 3D-modell av en produkt som inte är färdig än. Du kan då lättare förstå hur du kan jobba med förbättringar och samtidigt förutse problemställningar och på så sätt undgå att problemen uppstår, säger Barrett Sauter.

– Med hjälp av VR kan du också hoppa in i en virtuell värld, medan AR-teknik gör det möjligt att få virtuella 3D-modeller att placeras i den verkliga världen med hjälp av exempelvis en mobiltelefon. Inom framtidens industri kommer VR och AR användas både för att lösa problem, effektivisera produktionen och utveckla produkter, säger Barrett Sauter.

Labb med fokus på extended reality

Studenter inom produktion och produktdesign läser kurser med fokus på hur VR och AR kan användas i industrin. I MDH:s labb för extended reality (XR) får studenterna möjlighet att testa sina kunskaper.

Om MDH:s XR-labb

– Det är jätteviktigt att ha tillgång till ett sådant labb eftersom vi får testa på det vi läst i teorin och lära oss möjligheterna med VR och AR, säger Nicolas Caramella, som läst till högskoleingenjör med fokus på innovation, produktion och logistik.

Läs mer


Vill du lära dig mer om hur du kan använda VR och AR inom industrin?


Civilingenjör i produktion och produktdesign

För dig som vill designa och utveckla morgondagens produkter eller produktionssystem, med fokus på smart teknik och hållbarhet. Lär dig hur teknik som 5G, AI och augmented reality kan användas inom Industri 4.0 och förbered dig för framtidens industri. Tidigare studenter jobbar exempelvis som produktutvecklare, produktionsingenjör, projektledare, maskiningenjör eller designer.

Läs mer

Högskoleingenjör i produktion och produktdesign

Bli en kreativ ingenjör som utvecklar framgångsrika, smarta och hållbara produktionssystem eller produkter. Framtidens industri kräver säkra, effektiva och digitala lösningar – där du har en viktig roll. Efter examen kan du exempelvis jobba som projektledare, produktionstekniker, konstruktör eller produktutvecklare.

Läs mer

Saknar du behörighet? Läs tekniskt basår.

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDH:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Tekniskt basår, Eskilstuna

Teknisk basår, Västerås

 

Till toppen