sites.mdu.se

Text

Datum 2022-04-04
Artikeltyp Aktuellt

Så lyckas du med innovation som förändrar världen

För att kunna lösa samhällsutmaningar och förändra världen behövs människor som vet hur man på ett framgångsrikt sätt uppmärksammar problem, utvecklar idéer och förverkligar dem. Peter Selegård, universitetslektor, delar med sig av sina bästa tips från innovationsprogrammet.

– Nyckeln till framgång stavas förståelse. Genom att förstå projektledningsmetoder, ha förståelse för att förändring tar tid och förståelse för dina medmänniskor får du ett försprång in i framtiden och att hitta innovativa lösningar, säger Peter Selegård.

Fyra tips

  • Utveckla förståelse och kunskap om agila projektledningsmetoder som är mer flexibla och inriktade på att driva utvecklingsprocesser. Innovations- och utvecklingsarbete är inte en linjär process, utan ställer krav på att du hela tiden omprövar tidigare beslut.

  • Integrera framtida användare i utvecklingsprocessen. Utan att förstå varför vi utvecklar en produkt eller tjänst så kan vi heller inte skapa värden för våra kunder. Låt kunderna vara med i framtagningen av produkten/tjänsten och genomför fältstudier för att sätta dig in i dina kunders situation och problem.

  • Förändring tar tid. När du vill förändra och utveckla saker så möts du både av drivkrafter för att åstadkomma förändringar, men också stora motståndskrafter som sätter käppar i hjulen för din förändringsvilja. Lär dig förstå motståndskrafterna så kommer du lättare kunna hantera dem.

  • Utöka din förståelse och empati för mjuka ämnen såsom kreativitet, omvärlds- och trendanalys samt förståelse för dina medmänniskor. Detta är kompetenser som behövs oavsett hur din framtid ser ut och vilken bransch du hamnar i. Kunskaperna är väl lämpade för dig oavsett om du fokuserar på att arbeta som egen företagare eller som anställd innovationsledare.

Vill du lära dig mer om att utveckla innovativa produkter, tjänster och processer?

Då är innovationsprogrammet en utbildning för dig! Nytt för hösten 2022 är att programmet leder till en dubbelexamen i innovationsteknik och psykologi eller sociologi. Det finns även möjlighet att välja en breddad inriktning där du utöver innovationsteknik får grundläggande kunskaper inom företagsekonomi, sociologi och psykologi.