sites.mdu.se

Text

Datum 2021-01-29
Artikeltyp Aktuellt

10 skills från värnplikten som du kan få nytta av om du ska plugga

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Ska du mucka snart? Har du tänkt på att du genom försvarets grundutbildning har fått med dig skills som du kan ha nytta av som student?

1. Du klarar dig med lite sömn

Genom månader har du tränat på att använda så många som möjligt av dygnets 24 timmar till att lösa uppgifter. Du vet att när tillfälle ges, oavsett när och var, är det smart att sova. Goda sovvanor är bra att ha med sig in i studentlivet. Trött kropp + trött hjärna = trötta resultat.


2. Du kan lära förkortningar

Hur många förkortningar har du lärt genom grundutbildningen? BRAK, TTT, SARA och O-plats är vanliga, men du kommer kanske också ihåg tpplut, lufor och slpbrsgr? Förkortningskompetens passar perfekt på högskolan där lärarna bland annat pratar om AI, VR, AR, UX, UI och MVA.


3. Gör om − gör rätt

Livet som värnpliktig kretsar kring två saker: uppgifter och lösningar. Hur ofta har du hört "Gör om − gör rätt"? Du har säkert lärt dig att det är mest effektivt att göra rätt från början. Perfekt kunskap på högskolan!


4. Du är stark

Hur många mil har du marscherat i militärkängorna? En tränad kropp, ger en tränad hjärna. Fortsätt att röra på dig, det har du nytta av i perioder när du ska sitta mycket stilla i föreläsningssalar.


5. Du vet att man måste gilla läget

Saker kan gå fel, vissa uppgifter här i livet är besvärliga, men vad hjälper det att klaga? Du har lärt att det bästa är att ta tag i uppgiften, göra det bästa av situationen och gå framåt. Bra erfarenhet om du bommar på en tenta…


6. Du tänker alltid på gruppen först

Alla förstår ju att en kedja inte är starkare än dess svagaste länk. Men, du har upplevt vad detta betyder när det verkligen gäller. Ingen ska lämnas efter och det är allas ansvar att se till att alla klarar uppgiften.

Samma tänk är bra att ha i grupparbeten på skolan – en för alla, alla för en. Ingen diggar en person som glider igenom grupparbeten på andras bekostnad, eller gnäller över att de inte vill det ena eller det andra…


7. Puts och studs

Att vårda utrustningen, lokaler och dig själv är en självklarhet inom försvarsmakten. Rutinerna kan du ta med dig till studentlyan och studieplatsen. Studentlivet blir enklare med ordning och reda.


8. Du är proffs på att gräva

Som värnpliktig har du säkert grävt väldigt många hål. Du är proffs på att gräva allt från latringropar till skyttevärn. När du pluggar kommer du ha nytta av dina grävskills, men då i biblioteket för att gräva efter kunskap och fakta.


9. Du kan ta hand om dig själv

Många säger att lumpen gör unga människor till vuxna. Det viktigaste är att du har blivit självständig och lärt att ta hand om dig själv (om du inte kunde det sedan tidigare). Det är speciellt bra lärdom och erfarenhet om du ska plugga en bit bort från familj och vänner.

Att lyckas med studier handlar mycket om det samma som du har lärt under värnplikten:

  • Lös uppgiften och gör det efter bästa förmåga.
  • Ta ansvar för dina sysslor, och om möjligt, hjälp andra i deras.
  • Du klarar alltid mer än du tror.


10. Allt var (inte) värre förr!

När du lämnat militären och vill berätta för äldre personer hur jobbigt det var, kan du få höra att ”på min tid, då var allt värre”. Lyssna inte på det. Var stolt över det du har fått till och ta med dig den stoltheten in i dina studier.

Du kommer klara det med glans!


Våra utbildningsområden: