sites.mdu.se

Text

Datum 2021-12-07
Artikeltyp Aktuellt

Sveriges mest spännande uppdrag?

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Ny rektor sökes. Professor Paul Pettersson, som har varit rektor i snart sex år, meddelade tidigare i höstas att han inte står till förfogande för en ytterligare period som rektor när hans förordnande löper ut i oktober 2022. Nu söker MDH en ny rektor som i sin roll som akademisk ledare, myndighetschef och arbetsgivare vill leda den fortsatta utvecklingen mot att bli Sveriges nästa universitet.

I syfte att stärka Sverige som ett konkurrenskraftigt utbildnings- och forskningsland är regeringens avsikt att Mälardalens högskola utnämns till Mälardalens universitet. Utifrån visionen: ett progressivt och samverkande universitet där vi tillsammans formar en hållbar framtid har förberedelser pågått under året för att forma det nya universitets mål och strategier.

– Det är en spännande tid. Efter 44 år som högskola kan det snart vara dags att ta det där efterlängtade steget mot att bli universitet. Det blir ett uppdrag för vår nya rektor att fortsätta driva utvecklingen framåt i vårt arbete där samverkan med det omgivande samhället går som en röd tråd genom hela verksamheten, säger styrelseordförande Pär Eriksson.

Pär Eriksson betonar att det här är ett tillfälle som enbart kommer en gång i livet.

– Det är en unik möjlighet att få vara med på en utvecklingsresa och forma Sveriges nästa universitet. Vi utbildar för att försörja samhället med kompetens – inte bara i Mälardalsregionen utan även nationellt och internationellt – och har ett nära samarbete med våra partners. MDH har en omfattande forskningsverksamhet som präglas av självständighet och integritet. Vi söker efter en ledare som förstår vikten av samverkan, kvalitativ utbildning och som även står upp för den akademiska friheten, säger han.

 

Inleda rekrytering av ny rektor

I samband med att Paul Pettersson meddelade att han inte står till förfogande för en ytterligare period som rektor när hans förordnande löper ut i oktober, fattade styrelsen för MDH därför beslut att inleda rekrytering av en ny rektor. Bakgrunden är att Paul Pettersson och familjen under nästa år planerar att flytta till Kalifornien, där hans fru axlar en global ledarroll.

Läs mer om uppdraget och se vilka kvalifikationer som krävs för att bli nästa rektor på mdh.se/lediga-jobb Länk till annan webbplats.

Kontaktinformation