sites.mdu.se

Text

Datum 2021-12-03
Artikeltyp Aktuellt

MDH storsatsar: rekryterar 20 nya postdoktorer inom forskningsinriktningen inbyggda system

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Som ett steg i att regeringen signifikant ökat forskningsanslaget till MDH 2022, stärker vi upp inom forskningsinriktningen inbyggda system med upp till 20 nya postdoktorer. Forskningen inom inbyggda system fokuserar idag på forskning inom artificiell intelligens, cybersäkerhet och autonoma fordon, vilket är högt efterfrågad kompetens inom dagens industri. Forskningen rankas internationellt som bland de bästa i världen.

– Vi ser fram emot att, med vår spetsforskning inom inbyggda system, stärka Sveriges konkurrenskraft ytterligare och bidra till industrins omställning mot ett mer hållbart samhälle, säger Damir Isovic, akademichef på akademin för innovation, design och teknik (IDT), där forskningsinriktningen inbyggda system ingår.

Förändrar industrin med ny kunskap och ny teknik

MDH:s forskning sker i nära samverkan med globala och regionala företag. Universitetet har flera strategiska samverkansprojekt och samverkansavtal med företag och offentlig sektor så som ABB, Alstrom, Volvo Construction Equipment och Mälarenergi.

– Det finns ett stort behov av kompetens inom många delar av svensk industri. Med vår spetskompetens inom inbyggda system bidrar vi till att stötta industrins stora strukturomvandling, från en traditionell industri till att utveckla världsledande högteknologiska produkter baserade på digitalisering och datorteknik, säger Mikael Sjödin, forskningsledare för forskningsinriktningen inbyggda system på MDH och fortsätter;

– Till exempel jobbar vi, inom vår forskningsprofil DPAC, med Volvo och tiotalet andra företag för att utveckla autonoma maskiner som ska kunna jobba tillsammans med människor både i gruvor och i fabriker. För klara detta behövs forskning inom artificiell intelligens, datorseende, robotik och pålitliga datorsystem.

Forskningsinriktningen inbyggda system har under åren varit framgångsrika i att attrahera externa medel och är drivande i att leda forskningen framåt såväl nationellt som internationellt.

– Med samlade externa medel och utökat statligt forskningsanslag kan vi växla upp vår redan ledande kompetens ytterligare inom mjukvara för inbyggda system. Det innebär att vi långsiktigt kan stötta svensk industri med nya tekniker och kompetensutveckling inom digitalisering och automatisering, säger Mikael Sjödin.

Två års fullt finansierade postdoktorstjänster

Postdoktorstjänsterna kommer vara fullt finansierade under 2 år och anslutna till forskningsinriktningen inbyggda system.

Läs mer och ansök

Läs mer om postdoktorstjänsterna på mdh.se/jobb. Sista ansökningsdag är 9 januari 2022.

Relaterat innehåll

Höga betyg när vi låtit utvärdera vår forskning

Under 2021 har vi låtit genomföra en extern forskningsutvärdering av all forskning inom högskolan. Målet med utvärderingen är att identifiera styrkorna i vår forskning, utveckla våra olika forskningsmiljöer och ytterligare höja kvaliteten.

Läs mer

Lediga jobb hos oss

Visa alla lediga jobb vid MDH

Forskningsinriktningen inbyggda system

Läs mer om vår forskningsinriktning inbyggda system