sites.mdu.se

Text

Datum 2020-09-23
Artikeltyp Aktuellt

MDH-forskare prisad som årets innovatör i Blekinge

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Pietro Campana har fått Länsstyrelsen i Blekinges Skapa-pris för sitt bevattningssystem. Systemet grundar sig på högteknologiska klimatdata från bland annat NASA. Han fick priset tillsammans med projektteamet på Blekinge Arkipelag.

Bevattningssystemet kan med hjälp av väderdata och algoritmer för artificiell intelligens optimera lantbrukens vattenförbrukning och näringstillförsel på åkrarna.

Juryn lyfter särskilt fram systemets möjlighet att bidra till hållbar konsumtion och produktion, och därmed hjälpa till att spara på jordens resurser till kommande generationer. De skriver i sin motivering att systemet ger förutsättningar att både spara vatten och el och minska konflikter om de resurser som finns. De lyfter också fram att det kan bidra till bättre förutsättningar för Östersjön eftersom optimal konstbevattning gör att jordbruksmarken inte lakas ur och övergöder haven.

Utöver sin forskning, undervisar Pietro Campana även i bland annat internationella energisystem. Länk till annan webbplats.

 

Stiftelsen Skapa

Stiftelsen Skapa bildades till minne av Alfred Nobel. Bakom Stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska uppfinnareföreningen med stöd av Almi företagspartner AB, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons minnesfond samt Patent- och registreringsverket. Länsstyrelserna är regionala administratörer och prisutdelare.

Kontaktinformation