sites.mdu.se

Text

Datum 2020-11-03
Artikeltyp Aktuellt

Tre nya hedersdoktorer

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

En viktig del i MDH:s relationer med det omgivande samhället, såväl internationellt som nationellt, är att utse för högskolan viktiga personer till hedersdoktorer. Nu kan MDH stolt presentera Rickard Sohlberg, Hilde Eide och Branislav Selic som hedersdoktorer 2020. Tre personer som på flera sätt har bidragit till utvecklingen av MDH:s verksamhet.

− Gemensamt för årets hedersdoktorer är att de kombinerar lång erfarenhet, djup kunskap och ett starkt engagemang inom hälsa och teknik. Genom deras engagemang i samverkan har de bidragit till utvecklingen av MDH, säger Daniel Sundmark, dekan vid MDH.

Rickard Sohlberg är innovatör, strateg och entreprenör och ägare av Scarptor Consulting AB. I mångt och mycket en svensk IT-pionjär och visionär med hundratals framgångsrika nationella och internationella projekt bakom sig. Rickard har en stark regional anknytning till MDH.

Hilde Eide är professor i klinisk kommunikation och hälsovägledning vid Universitetet i Sørøst-Norge. Hon har genom sin samverkan inom personcentrerad vård och kommunikation samt hälso- och välfärdsteknik varit central för uppbyggnaden av flera forsknings- och utbildningsområden vid MDH:s akademi för hälsa, vård och välfärd.

Branislav Selic är forskare inom programvaruteknik och grundare till Malina Software. Genom sin samverkan med forskargrupper på MDH under de senaste tio åren har han både direkt och indirekt bidragit till att kraftigt stärka högskolans profilområde inom inbyggda system.

Varje år utses en eller flera hedersdoktorer, som har en viktig roll för MDH och en tydlig koppling till högskolans forskning eller utbildning eller på annat sätt bidragit med framstående insatser inom något av våra verksamhetsområden. Sedan 2002 har fakultetsnämnden utsett 31 hedersdoktorer.

Kontaktinformation