sites.mdu.se

Text

Datum 2022-02-24
Artikeltyp Aktuellt

Maximera ditt dagsljus − kontorsarbeta utomhus

Kortare dagar kan göra det svårt för dig som jobbar på kontor att få ditt dagliga behov av dagsljus. Nyckeln till att bli piggare, sova bättre och hålla humöret uppe under de mörkaste vintermånaderna stavas kontorsarbete utomhus.

Som kontorsarbetare känner du nog igen dig; de första mejlen skickas innan solen gått upp och när det är dags att släcka ner datorn har mörkret redan lagt sig. Att jobba på kontor under de mörkaste vintermånaderna innebär oftast att du sitter inomhus de få timmar solen är uppe. Det kan leda till att du sover sämre, blir tröttare, mer stressad och på sämre humör än under de ljusare delarna av året. Genom att utföra enklare arbetsuppgifter utomhus kan även du som arbetar på kontor få en hälsosam dos av dagsljus.

− Vi behöver maximera vårt intag av dagsljus på vintern, och det gör man enkelt genom att kontorsarbeta utomhus en stund varje dag. Helst mitt på dagen då dagsljuset är som starkast, säger Susanna Toivanen, professor i sociologi vid MDU.


Extra viktigt under vintern

Hälsovinsterna med kontorsarbete utomhus är många under årets alla månader. Att spendera mer tid i naturen kan exempelvis leda till ökad kreativitet, sänkta stressnivåer och effektivare återhämtning.

Elektriskt ljus är mindre hälsofrämjande än dagsljus och kan inte ersätta ljuset vi får av att vistas utomhus. Det är därför extra viktigt att ta sig ut på dagen under de mörkare månaderna.

− Att exempelvis ha gå-möten eller ta telefonsamtal utomhus är ett bra sätt för kontorsarbetaren att komma ut under dagen och minska risken för ohälsa, säger Susanna Toivanen.

Att jobba utomhus i längre perioder är av uppenbara skäl svårare på vintern än under varmare delar av året. Enklare saker som kontorsarbetare kan utföra utomhus under vintern är exempelvis att svara på mejl, ha gå-möten, reflektionsstunder och att prata i telefon. Lunchpromenader för att återhämta sig kan också vara en bra idé.

− Givetvis får arbetsuppgifterna anpassas efter väder och vind, men det räcker med regelbunden utevistelse på så lite som 30 minuter om dagen för att få goda hälsoeffekter, säger Susanna Toivanen.