sites.mdu.se

Text

Datum 2020-03-30
Artikeltyp Aktuellt

Konferens om management och IT ställdes om till digitalt möte

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

MDH var värd för den nationella forskarskolan Management och IT:s vårkonferens (MITSC2020) som på grund av coronaviruset snabbt fick ställas om till att hållas digitalt.

MITSC2020 genomfördes 18-19 mars online. Peter Ekman, docent i företagsekonomi samt biträdande föreståndare för forskarskolan berättar att teamet bakom konferensen tog hjälp av kollegorna på Lärum (en intern stödfunktion för kompetensutveckling) för att få tips och råd om hur konferensen kunde genomföras på bästa sätt.

- Det var med skräckblandad förtjusning vi valde att gå vidare med att hålla konferensen online, och nu när den är avslutad känner vi att vi gjorde helt rätt. Det var bra att vi hade diskussionen med Lärum så att vi inte krånglade till det för mycket, säger Peter Ekman.

Konferens genomfördes via Zoom med ungefär 80 deltagare från 12 olika lärosäten. Det skapades fyra parallella sessioner (mötesrum) och även ett allmänt mötesrum för fika- och lunchrastdiskussioner. Peter Ekman berättar att alla mötesplatser testades flera dagar i förväg för att säkerställa att allt fungerade.

Peter Ekman beskriver återkopplingen från deltagarna som positiv och att det digitala mediet innebar att presentationerna samt de efterföljande diskussionerna blev mer fokuserade än vanligt. Peter Ekman berättar även att deltagarna har sagt att de upplevde konferensen både som konstruktiv och vänlig.

Professor Fredrik Nilsson från Uppsala Universitet – forskarskolans ordförande, konstaterade att MITSC2020 gav mycket bra lärdomar inte bara om doktorandernas pågående forskning utan även om hur konferenser kan genomföras digitalt.

- Den här lärdomen får vi nu ta hem till våra egna lärosäten, säger Fredrik Nilsson.