sites.mdu.se

Text

Datum 2020-05-11
Artikeltyp Aktuellt

Student invald i IVA:s studentråd

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Hanna Brouillette har blivit invald i Kungliga Ingenjörs­vetenskaps­akademiens (IVA) studentråd. Rådet jobbar till exempel med samverkan mellan näringsliv och studenter och att öka teknikintresset bland ungdomar.

– Jag ser verkligen fram emot att sätta igång med mitt arbete i studentrådet i höst, säger Hanna Brouillette.

För att bli antagen till IVA:s studentråd behöver studenten i ett första steg nomineras av sin högskola. Därefter följer en process där studenten ska skicka in cv, betygsutdrag och en beskrivning av vilka projekt hen är intresserad av att jobba med i rådet. De som tar sig vidare från detta första urval blir kallade till intervju.

– Det var tufft men roligt. Det här blev en möjlighet för mig att skriva ned alla idéer jag har haft den senaste tiden och arbeta kreativt med dessa. Under min tid i studentrådet skulle jag vilja jobba med energi och teknik, hur vi kan integrera det i samhället och skapa en bättre miljö för alla. Något mer jag brinner för är den mentala hälsan i Sverige, hur vi kan förebygga ohälsa med forskning och teknik, säger Hanna Brouillette.

 

”Jag vill skapa lösningar”

Hanna Brouillettes väg mot ingenjörsyrket hade sin start i intresset för fysik.

– Jag har alltid gillat fysik, men det var på tekniskt basår här på MDH som lärarna verkligen inspirerade mig till att börja älska matte och fysik.

Nu till hösten börjar hon sitt tredje år på civilingenjörsprogrammet i energisystem på MDH.

– Jag vill bli ingenjör för att skapa lösningar på problem i samhället, men också för att få vara först med att se ny häftig teknik. Det finns olika vägar att välja som ingenjör. Själv drogs jag till energi. Västerås är ju känt för det.

 

IVA och studentrådet

IVA är ett expertorgan som samlar kompetens och erfarenhet från mer än 1 200 invalda akademiledamöter och 250 företag. Akademien har till uppgift att utifrån nyttan för samhället främja tekniska och ekonomiska vetenskaper och näringslivets utveckling.

Studentrådets uppdrag är att lyfta frågor till debatt inom och utanför IVA och att jobba för att olika generationer tar del av varandras kunskaper. Studentrådet består av studenter från Sveriges universitet och högskolor med civilingenjörsutbildningar, Sveriges lantbruksuniversitet och handelshögskolorna i Stockholm och Göteborg. Några ämnen som rådet jobbar med är samverkan mellan näringsliv och studenter, teknikintresse bland ungdomar samt gymnasisters val av högre utbildning och entreprenörskap.