sites.mdu.se

Text

Datum 2020-06-22
Artikeltyp Aktuellt

”Jag blev jätteglad och fick massa energi”

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Det här var andra året som MDH-studenten Frida Antonsson anmälde sig till Idélabs Idétävling. I fjol blev det ingen vinst men i år kammade hon hem priset för Bästa Pitch.

– Jag ville se hur långt jag kunde gå och vad mina idéer är värda. Förra året gick jag inte vidare, men jag tänkte att man kan testa igen. Man förlorar ingenting på att bara prova.

Idétävlingen 2020 fick in 43 bidrag, av dessa valdes 13 finalister ut varav Frida var en av dem.

– Det var jättespännande att få veta att man gick vidare. Jag blev jätteglad och fick massa energi. Känslan var ’nu kör vi!’ Det var kul att se att man gick framåt och att se att fler såg värdet i mina idéer, säger Frida.

På grund av läget med Covid-19 ställdes finalomgången om och hölls digitalt. Finalisterna fick skicka in sin pitch digitalt och hade fem minuter på sig att presentera sin idé.

Frida har tidigare deltagit i Idélabs processer och acceleratorprogrammet. Där, och i andra kurser på MDH, fick hon lära sig hur man bygger upp en pitch – även som film. Så tävlingens nya format såg hon som en fördel.

– Det är lättare att göra en film än att stå framför en grupp och prata.

Bästa pitch var Fridas mål

Efter att ha tittat på alla finalisters filmer var juryn enig – Frida var vinnaren av Bästa Pitch.

– Ska jag vara helt ärlig så kände jag det på mig, det var det priset jag var ute efter. Inställningen jag hade var att man måste tro på sig själv. Det är inställningen man måste ha.

Frida berättar att hennes mål med tävlingen var att vinna Bästa Pitch. Hennes idé var kreativ och då kände hon att hon var tvungen att leva upp till den. Idén hon tävlade med heter Dimitra och handlar om kläder för gravida.

– Min tanke var att jag ville förbättra samhället. Jag är själv gravid och har ett barn sedan tidigare, så när jag gick hem från förskolan slog det mig – gravidkläder!

Efter det utvecklade hon idén vidare innan hon skickade in sitt bidrag till Idétävlingen 2020. Hennes nästa steg i utvecklingen av Dimitra är att sätta ihop ett team och i längden söka investerare och lansera produkten. Hon tycker att alla som har en idé borde ta chansen och delta i tävlingen.

– Har man en idé och tror på sig själv är det bara att skicka in och hoppas på det bästa. Man har inget att förlora. Sitt inte och grubbla, bara kör på så visar det sig hur långt du kan gå.