sites.mdu.se

Text

Datum 2020-02-18
Artikeltyp Aktuellt

Tobias Söderberg är Årets alumn 2019

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Tobias Söderberg, tidigare innovationsstudent och numera verksamhetsutvecklare inom Region Sörmland, är Årets alumn 2019 vid MDH.

– Det känns oerhört häftigt, det är roligt och stort att få den här utmärkelsen. Min vision är att vi inom regionen ska kunna samverka mer med högskolan. Vi behöver göra bra saker tillsammans och jobba med det livslånga lärandet inom olika yrkesgrupper, säger Tobias Söderberg.

Efter sin examen 2014 läste Tobias Söderberg magisterprogrammet i innovation och arbetade som kursassistent och lärare vid innovationsprogrammet.

Genom en visionär verksamhetschef vid Region Sörmland hamnade han 2017 vid Ortopedkliniken i Eskilstuna. Där arbetar han för att förbättra vårdprocessen och att stödja och leda förändring och utveckling i det dagliga arbetet. Numera delar han sin arbetstid med Utvecklingsenheten vid Region Sörmland där han arbetar med utvecklingsstöd för alla verksamheter.

– Jag vill jobba för att möjliggöra ett regionalt innovation och utvecklingsarbete som inkluderar samtliga delar av samhället, inte minst högskolan. Det gäller att riva barriärer. Som trenden ser ut nu har vi ett längre arbetsliv. Vi måste bli bättre på att möta upp det yrkeslivet med utbildning. Där ser jag en stor nytta med att samarbeta med högskolan, säger Tobias Söderberg.

Han är även positiv till nya MDH i Eskilstuna och ser möjligheterna med ett nytt campus.
– Jag tycker att det är bra att MDH bygger nytt. Det ger mycket till staden och blir ett nytt landmärke. Jag kan även bli lite nostalgisk när jag tänker tillbaka på alla sena kvällar i Verktyget under mina studier.


Våga ta chanser

Till alla nuvarande studenter, och de som är sugna på att börja studera, skickar han med några tips.
– Du kommer att ändra ditt sätt att tänka. Det händer något i lärandeprocessen som är verkligen spännande. Våga hoppa på allt du blir erbjuden och ta chanser. Du måste våga slita. Lärande är jobbigt och tufft, men möt utmaningen. Och se till att nätverka och ha ett bra team av människor runt dig. Om du har ett mål och vill något kommer du att komma dit även om du inte alltid kan planera resan, säger Tobias Söderberg.

Årets alumn är en tidigare MDH-student som är en positiv förebild för högskolan, studenterna och för det omgivande samhället. Vinnaren utses av högskolan tillsammans med representanter från offentlig sektor och näringsliv. Alla studenter, medarbetare, ledamöter i styrelse och nämnder vid högskolan samt alumner är välkomna att nominera kandidater till Årets alumn.


Se även