sites.mdu.se

Text

Datum 2020-02-25
Artikeltyp Aktuellt

Idétävlingens jury ser entreprenörer som framtiden

En bra idé ska du kunna utveckla och den ska hela tiden göra så du hittar nya infallsvinklar. Så är det i alla fall om man frågar Anna Harryson, vd för Profengy, och en av de som sitter i juryn för årets idétävling.

Flera bidrag har redan kommit in till årets Idétävling och vinnaren kommer att avslöjas på idéfesten den 14 maj. Juryn består av sex personer som kommer från näringslivet, offentlig sektor och akademin. Medlemmarna i juryn kommer presenteras inom kort.

Juryn påbörjar snart sitt arbete. De kommer bedöma bidragen utifrån en rad olika kriterier som ekonomisk hållbarhet, konkurrenskraft, samhällsnytta, idé- och innovationshöjd, marknadsstorlek och hållbarhet.

Anna Harryson, som själv har lång bakgrund inom affärsutveckling vet vad hon kommer tänka på när hon bedömer bidragen:
- Idéutveckling och genomförandepotential förstås, men hon påpekar att det också är viktigt att titta på hur idén kan bidra till framtidens utveckling och samhälle.

Idétävlingen är till för alla som har en idé oavsett hur långt man har kommit med den. Att uppmuntra entreprenörskap och innovation, genom tävlingar som Idétävlingen, tycker Anna Harryson är viktigt.
- Entreprenörer är problemlösare och vi behöver dem för ett bättre samhälle och värld.

Bra idéer ska testas och vidareutvecklas

Anna Harryson har två tips för idéutveckling. Det första är:
- Iterera, iterera, iterera! Det betyder att testa och gräva djupare och testa igen, sällan vet man allt från början utan det behöver komma små insikter längs vägen. Under tiden så formulerar man sig, om och om igen.

Det andra:
- Det är bara att köra, alla har vi så mycket mer potential än vi själva kan förstå!

Om Idétävlingen
Idétävlingen är öppen fram till 13 mars och alla bidrag är välkomna. Du tävlar med din idé som kan handla om allt från tjänster och produkter till sociala innovationer - och allt däremellan. Du behöver inte ha en färdig affärsplan, utan det räcker med just en idé. Alla studenter, anställda och forskare på MDH är välkomna att skicka in sitt bidrag.


Idetävlingens jury

Heini Karlström – Ordförande för juryn och verksamhetsledare för Idélab

Helena Jerregård – Samverkansrektor på MDH

Gustavo Santoyo – Rådgivare på Almi Mälardalen

Anna Harryson – Grundare av Profengy

Jens Carlberg – Enhetschef Affärsutveckling från Eskilstuna Kommun, näringsliv

Andreas Komada – VD på Easy Dist Sweden AB

Idétävlingen 2021

Anmälan är öppen till den 15 mars