sites.mdu.se

Text

Datum 2020-02-07
Artikeltyp Aktuellt

”Ett perfekt tillfälle att knyta kontakter med arbetsgivare”

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Rekordmånga studenter besökte karriärdagen för sjuksköterskor för att prata jobb och karriärmöjligheter med arbetsgivare inom vården.

− Det här är ett perfekt tillfälle att knyta kontakter och ställa frågor till arbetsgivare, säger Johan Ris, som läser sin fjärde termin på sjuksköterskeprogrammet.

Johan Ris var en av drygt 300 studenter som besökte torsdagens karriärdag för sjuksköterskor på MDH i Västerås, där 55 vårdenheter konkurrerade om de blivande sjuksköterskornas uppmärksamhet.

− Det är många arbetsgivare som söker personal och det här är ett bra tillfälle att se vilka möjligheter som finns, säger Johan Ris och studiekamraten Amanda Jansson.

Johan och Amanda pratade under dagen karriärmöjligheter med bland andra Ann Rickström, som jobbar inom anestesisjukvården i Region Sörmland.

− Dagen är en viktig och bra möjlighet för oss att visa upp anestesikliniken och peppa folk att komma till oss. Det krävs specialisering för att jobba inom anestesisjukvård och vi är här för att visa upp att vi finns. Förhoppningsvis tycker även studenterna att det verkar lika roligt som vi tycker att det är, säger Ann Rickström.


Rekrytering i fokus

Vårdarbetsgivare från stora delar av Mellansverige gästade karriärdagen. De flesta hade just målet att rekrytera nya medarbetare.

− Vi har pratat med många studenter i termin fem och sex som snart är klara med utbildningen. Det är även roligt att prata med studenter som inte kommit lika långt, och förhoppningsvis så ett frö hos dem om att vi finns när det är dags att söka jobb, säger Sollmaz Deriss, avdelningschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ulrica Sparre och Conny Hagman är enhetschefer på Avancerad sjukvård i hemmet inom Region Stockholm:

− Vi vill rekrytera medarbetare och visa upp vår verksamhet. Dagen är bra för både oss som arbetsgivare och för studenterna som kan få veta mer om oss, säger Ulrica och Conny.

 

Specialistutbildning på MDH

En välbesökt utställarplats var den där Jakob Lederman - som representerade MDH:s specialistprogram för sjuksköterskor – stod med den virtuella simuleringsskärmen Body Interact. På skärmen, som används i vissa kurser för specialistsjuksköterskor, fick besökarna testa på att behandla en virtuell patient. Två av studenterna som testade var Gustav Lindberg och Brett Starr, som studerar till sjuksköterskor för att de vill göra nytta i samhället.

− Yrket handlar i många fall om liv och död. Jag vill göra nytta och vara någon som gör det lilla extra, säger Brett Starr.


 

Vill komma tillbaka

Projektledare för karriärdagen, Gertrud Fager, var nöjd med uppslutningen från såväl arbetsgivare som studenter.

− En väldigt lyckad dag med många positiva möten mellan studenter och arbetsgivare. Många har redan frågat när vi arrangerar karriärdagen för sjuksköterskor nästa gång. Det ser vi självklart som ett gott betyg!