sites.mdu.se

Text

Datum 2020-12-02
Artikeltyp Aktuellt

MDH snabbutbildar sjuksköterskor i vård av Covid-19

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

MDH ska återigen snabbutbilda sjuksköterskor vid Karolinska universitetssjukhuset i vård av Covid-19-patienter.

− Smittspridningen ökar tyvärr och det finns ett behov av sjuksköterskor med kompetens att vårda svårt sjuka Covid-19-patienter, säger Anna Letterstål, chef på akademin för hälsa, vård och välfärd vid MDH.

I april startade MDH, efter en förfrågan från Karolinska universitetssjukhuset, en digital kurs där legitimerade sjuksköterskor snabbutbildades i avancerad omvårdnad av patienter med andnings- och cirkulationssvikt. Det fanns då ett stort behov av fler sjuksköterskor med kompetens att hjälpa till inom intensivvård av patienter med Covid-19.

Nu när smittspridningen ökar i landet, ökar också antalet patienter i behov av vård. Karolinska universitetssjukhuset har därför inkommit med en ny förfrågan om att snabbutbilda sjuksköterskor.

På kursen som MDH nu startar, ingår en heldag med digital, teoretisk utbildning som kombineras med praktiska övningar på Kliniskt träningscentrum vid Karolinska universitetssjukhuset. I den teoretiska delen ingår även digitala simuleringar där sjuksköterskorna övar på bedömning av en fiktiv Covid-19 patient och vårdåtgärder.

Kursen har utvecklats av lärare vid akademin för hälsa, vård och välfärd vid MDH.

– Vi är stolta över att återigen, med mycket kort varsel, kunna bidra med kompetens för de sjuksköterskor som ska vårda Covid-19 patienter, i enlighet med nya rön och ny kunskap som framkommit sedan utbrottet i våras, säger Anna Letterstål.

Kursen erbjuds även till andra sjukhus och regioner som har behov av denna kompetens för sjuksköterskor. Kursupplägget kan modifieras efter beställarnas behov.

 

Kontaktinformation

Till toppen