sites.mdu.se

Text

Datum 2020-04-14
Artikeltyp Aktuellt

Därför bestämde sig Elin för MDH

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

På MDH möts människor som vill utveckla sig själva och framtiden. Elin Mellberg är en av dem. Hon läser tredje året på högskoleingenjörsprogrammet i innovation och produktdesign i Eskilstuna och trivs med att plugga nära sitt hem.

– Att jag valde MDH var främst för att jag hittade helt rätt utbildning här. Det låg heller inte allt för långt från min bostadsort Västerås. Jag sneglade på andra högskolor och universitet med liknande utbildningar, men eftersom jag hade hört bra om MDH kändes det som ett givet val, säger Elin Mellberg.

MDH samverkar med företag i regionen och det märks på utbildningen, tycker Elin Mellberg, som berättar att hon och hennes kurskamrater har varit på besök på flera företag.

– Till exempel var vi på ett företag inom mätteknik i Eskilstuna. Där hade vi en kurs i just mätteknik. I en annan kurs fick vi skapa köksverktyg åt ett företag och presentera våra idéer för dem. Vi har dessutom haft gästföreläsare från bland annat Volvo, säger Elin Mellberg.

Samtliga utbildningar är också framtagna i samverkan med näringsliv och offentlig sektor, vilket ger studenter en relevant och efterfrågad kompetens när de tar examen. Hela 86 procent av studenterna är nämligen etablerade på arbetsmarknaden redan inom 1-1,5 år efter examen, enligt siffror från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

– På mitt program har många lärare jobbat ute i industrin och kan komma med exempel från verkligheten. Vi får träffa företag som kan vara möjliga arbetsgivare i framtiden, vilket uppskattas av många studenter. Jag har själv ingen erfarenhet av hur det ser ut på andra skolor, men vad jag hört så är MDH framstående ur den aspekten, säger Elin Mellberg.

Förutom en stark samverkan med näringslivet, har MDH också ett stort fokus på att högskolans utbildningar ska vila på solida vetenskapliga grunder. Högskolan bedriver forskning inom alla utbildningsområden, och i vissa fall är den forskning som MDH bedriver världsledande.