sites.mdu.se

Text

Datum 2019-11-27
Artikeltyp Aktuellt

Lena Gumaelius ny prorektor vid MDH

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Mälardalens högskola (MDH) utser Lena Gumaelius till ny prorektor. Lena Gumaelius kommer närmast från ett uppdrag som lektor vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH, där hon leder forskningsgruppen ”Ingenjörsutbildningens roll i samhället”. Hon har en gedigen ledarerfarenhet med starka resultat bakom sig, bland annat genom att utveckla attraktiva utbildningsområden. I mars 2020 tillträder hon sin nya tjänst vid MDH, i samband med att nuvarande prorektor Peter Gustafsson går i pension.

Rekryteringsprocessen av ny prorektor har varit gedigen, med ett omfattande urval, intervjuer, tester och hörandegrupper såväl externa som interna. Intresset för tjänsten som ny prorektor har varit stort och det är många välkvalificerade kandidater som har sökt tjänsten.

- Jag är glad att kunna välkomna Lena Gumaelius till MDH. I Lena kommer vi att få en driven och kreativ ledare som har stort engagemang för utbildningsfrågor och lärande. Hennes erfarenheter av att utveckla attraktiva utbildningar vid ett universitet är något jag är övertygad om att vi kommer att ha stor nytta av i den fortsatta utvecklingen av MDH, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH, som även lett rekryteringskommittén tillsammans med bland andra Liselott Hagberg, landshövding för Sörmlands län.

Lena Gumaelius startade sin bana inom lärande genom att vara föreståndare för Vetenskapens hus, där skola, högskola och näringsliv samverkar för att öka intresset för teknik och naturvetenskap för unga. Vetenskapens hus drivs av KTH tillsammans med Stockholms Universitet. 2011 fick Lena Gumaelius uppdraget att bygga upp forskning och utbildning inom området lärande på KTH och ansvarade då bland annat för att bygga upp KTH:s lärarutbildningar. Hon har också verkat som skolchef för ECE skolan, Skolan för Teknikvetenskaplig kommunikation och lärande.

- När möjligheten att bli prorektor för MDH dök upp såg jag det som ett superintressant uppdrag. För mig är MDH en högskola med stor potential. Här finns ett stort intresse från regionens aktörer att arbeta tillsammans där alla vill jobba för en stark region med relevant utbildning och bra forskning. Jag är dessutom uppvuxen i Eskilstuna, så det är med glädje jag tar mig an uppdraget som prorektor just när MDH:s roll i Eskilstuna står inför en så pass expansiv fas som det nya campuset i Eskilstuna innebär, säger Lena Gumaelius.

Vad ser du mest fram emot i rollen som ny prorektor vid MDH?
- Jag ser fram emot att få arbeta vid en högskola som är i en expansiv fas. MDH har en större bredd inom såväl utbildning som forskning vilket är spännande och möjliggör ett tvärdisciplinärt förhållningssätt. MDH för mig är ett modernt lärosäte som har goda möjligheter att skapa ett tekniskt universitet på ett helt nytt sätt. Det inspirerar mig!

Lena Gumaelius tillträder sin tjänst som ny prorektor i mars 2020.

Prorektor är rektors ställföreträdare, som tjänstgör i rektors ställe när rektor inte är i tjänst.