sites.mdu.se

Text

Datum 2019-10-03
Artikeltyp Aktuellt

Innovationssprint för framtidens välfärd

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Under onsdagen samlades medarbetare från Region Sörmland och studenter från innovationsprogrammet för att diskutera potentiella lösningar som kan stärka medborgarens positiva känslor i kontakt med vården.

— Vi såg det som en självklarhet att arrangera en den här aktiviteten tillsammans med Region Sörmland eftersom vi har många studenter som har kunskap om kreativa processer som är nyttiga för dagens samhälle. Det känns jättekul att få göra det här tillsammans med Region Sörmland, säger Bengt Köping Olsson, universitetslektor i innovationsteknik och ansvarig för innovationssprinten på MDH.

Innovationssprinten, som är en intensiv dag av lärande och utforskande, arrangerades samtidigt på olika platser i landet. Deltagarna hade som uppgift att diskutera en eller flera av de fyra samhällsutmaningar som SKL prioriterat; demokrati 2.0, hållbar hälsa, lustfyllt lärande och meningsfullt åldrande.

De lösningar och idéer som togs fram är en del av ett underlag för SKL och Regeringskansliets strategiarbete för framtidens välfärd.

— Vi ser verkligen potential i att samverka mer med studenterna i framtiden för att locka framtida medarbetare, säger Percy Nattfalk, innovativ coach på Region Sörmland.

Under dagen gick deltagarna ut och frågade medborgare om deras känsla vid kontakt med vården. Utifrån svaren diskuterade de hur de kan öka den positiva känslan utan att ta fram konkreta lösningar.

— Dagen var väldigt givande och det känns viktigt att arbeta med verkliga samhällsutmaningar som inte alltid är svart på vitt. Dessutom var det roligt att få arbeta tillsammans med Region Sörmland, säger Hekima Jr Rusingiza, student på innovationsprogrammet.