sites.mdu.se

Text

Datum 2019-11-22
Artikeltyp Aktuellt

Tjejer inspireras till ingenjörsyrket

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Genom den nationella satsningen Tekniksprånget får ungdomar som tagit studenten och är under 21 år möjligheten att prova ingenjörsyrket genom en betald praktik under fyra månader.

Linda Nikbakhtian och Negar Kalani är två av dem som gör sin praktik på MDH. De har fått inspireras av yrkesverksamma kvinnor i en bransch som inte längre är mansdominerad.

– Vi får testa många inspirerande saker som en ingenjör gör, och på så sätt får vi erfarenheter som vi inte kunnat få någon annanstans, berättar Linda Nikbakhtian.

Nyligen arrangerades Vera Roadshow, ett event som fokuserar på tjejer och teknik, som de har jobbat med. Förutom att medverka vid och planera olika event har de även fått skriva rapporter och sammanställningar om AI och Industri 4.0, vilket har enligt dem varit en positiv upplevelse som gett många intressanta intryck.

– Förutom teknik är jag också intresserad av medicin. För mig var det klart från början att jag ville kombinera de två. Det spelar egentligen ingen roll vilket av områdena jag läser först eller testar att arbeta med, säger Negar Kalani.

Det finns många spännande aspekter och vägar in som lockar, menar hon.

– En ingenjör kan göra många olika saker. Det behöver inte vara de stereotyper som finns kring ingenjörsyrket. Man kan sitta bakom en dator och skapa dataspel om man är intresserad av det. Eller kanske mer inriktad på problemlösning och vill jobba med AI och den mänskliga hjärnan, säger Negar Kalani.

Både Linda Nikbakhtian och Negar Kalani påpekar att industri och ingenjörsyrken har varit känt som en mansdominerad bransch och att kanske många tjejer i deras ålder blivit avskräckta på grund av det. Men de tycker att det är viktigt att lyfta att det går framåt för kvinnor och det faktiskt inte är så mansdominerat längre.

– Vi har träffat och fått jobba med väldigt många kompetenta och sakkunniga kvinnor under vår praktik. Det är viktigt att de lyfts fram, till exempel som på Vera Roadshow. Vi skulle gärna se att fler sådana event planeras och genomförs. Och visst är det mycket tekniktungt, men bara för att du blir ingenjör behöver du ju inte vara verksam inom datavetenskap. Det finns så många olika inriktningar och så många möjligheter, för alla, menar Linda Nikbakhtian.

Tekniksprånget är satsning där privat och offentlig sektor, regering och arbetsgivarorganisationer samarbetar för att stärka Sveriges framtida kompetensförsörjning. Projektet drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av Skolverket.