sites.mdu.se

Text

Datum 2019-03-29
Artikeltyp Aktuellt

”Kursen har skakat om mina perspektiv på människan”

I sin roll som kurator i palliativ vård arbetar Maria Sandell med människor som valt att vårdas hemma i livets slut. I jobbet har hon dagligen nytta av det hon lär sig på kursen existentiell vägledning.

− Vi uppmanas att bryta ned de stora filosofiska tankarna till hur det faktiskt ser ut för var och en av oss. På så sätt blir det vi lär oss förankrat och applicerbart till vår egen situation, säger hon.

Under kursen existentiell vägledning lär man sig hur man möter personer med olika typer av livsproblem. Det kan handla om att möta människor som står i ett nytt vägskäl i livet, i en livskris eller människor som upplever stor stress, oro eller nedstämdhet.

− Kursen passar och kan utveckla alla som arbetar med möten med andra människor. Är man nyfiken på människan och frågor om vår existens är det här en väldigt bra kurs, säger Maria Sandell.

Kraft i mötet med människor

Kursen består av fyra delkurser och inleds med fokus på teori inom filosofi och psykologi. Där ingår seminarier där studenterna får utrymme att diskutera teorierna med varandra.

− Det skapar verkligen ett mervärde. Alla förbereder sig inför seminarierna och man får därmed ta del av kurskamraterans olika tolkningar och reflektioner på litteraturen, och det är värdefullt. Hela kursen går ju ut på kraften i mötet med människor och på seminarierna lär man sig massor, säger Maria Sandell.

Under den senare delen av kursen är det fokus på praktik med samtalsmetod och handledning.

− Där får vi sätta våra nya kunskaper i verkliga situationer genom att omvandla teorin i praktiken. Det är värdefullt och har inneburit att jag fått ut mycket mer konkreta saker av kursen än jag kunnat tänka mig, säger Maria Sandell.

Studeras på halvfart

Kursen ges på halvfart, vilket passar Maria Sandell som arbetar samtidigt som hon studerar.

− Till mitt arbete tar jag med mig den metodik jag lärt mig om hur man för samtal om existentiella frågor. Under kursen har jag också breddat mina perspektiv i de existentiella frågorna som uppkommer när livet snart ska avslutas. Kursen har skakat om mina perspektiv på människan på sätt som jag inte riktigt var beredd på, säger Maria Sandell.

Till toppen