sites.mdu.se

Text

Datum 2019-12-11
Artikeltyp Aktuellt

Sexuellt våld som maktutövning

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Under parollen ”Sex är inte ett vapen” samlar Musikhjälpen 2019 in pengar för att motverka sexuellt våld i krig och konflikter. Sexuellt våld är ett utbrett problem världen över och har enligt Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete vid MDH, ett tydligt syfte:
− Det handlar om maktutövning, att förnedra motparten och visa dominans, säger han.

Det mest brutala sexuella våldet drabbar människor i krig och konflikter.

− Vissa militära styrkor använder sexuellt våld strategiskt för att visa total dominans över motparten. De nöjer sig inte med att vinna mark, utan att utnyttja motparten sexuellt är ett sätt att förnedra motståndaren och visa sin maktställning, säger Mehrdad Darvishpour.

Sexuellt våld är dock inte isolerat till krig och konflikter, utan är en av de mest omfattande våldstyperna i samhället. Det drabbar både kvinnor och män, men oftast är det kvinnor som utsätts.

− Det förekommer på gatorna om nätterna, på arbetsplatser och även i hemmet i nära relationer. Barnäktenskap och trafficking är också former av sexuellt våld, säger Mehrdad Darvishpour.

Oavsett var det sexuella våldet förekommer, och om våldsoffret är känd eller okänd för förövaren, är maktutövning det bakomliggande syftet.

− Det har med patriarkala strukturer att göra, att mannen känner sig överordnad kvinnan och tolkar hennes sexualitet som sexuell objekt. Det handlar om att visa dominans, säger Mehrdad Darvishpour.

Musikhjälpen 2019

Pengarna som samlas in vid Musikhjälpen 2019 kan bland annat användas till att jobba med utbildning och förändring av attityder, till att vårda utsatta och skapa säkra miljöer i flyktingläger skapade av krig och konflikter.Högskolans engagemang

Läs mer om MDH:s engagemang i Musikhjälpen.

Läs mer

Om Musikhjälpen

Läs mer om årets tema och Musikhjälpen 2019

Musikhjälpen 2019
Till toppen