sites.mdu.se

Text

Datum 2019-12-20
Artikeltyp Porträtt

"MDH är en del av mitt varumärke"

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

I november var Filip Thunstedt tillbaka som gästföreläsare vid MDH för att inspirera i sin roll som alumn, tidigare student.

– Jag är stolt över att vara alumn vid MDH och ser det som en del av mitt varumärke.
Det säger Filip Thunstedt, alumn vid MDH som numera arbetar som gruppchef vid en av Nordens största investmentbanker.

Vägen till finanskvarteren i Stockholm och drömjobbet har inte varit spikrak. Filip Thunstedt bestämde sig tidigt för att studera ekonomi, men efter några kurser kände han sig omotiverad. När möjligheten att spela fotboll på heltid dök upp hoppade han av studierna och tog chansen att flytta till Budapest. Ett par år senare var han tillbaka vid MDH med målsättningen att ta sig från Eskilstuna till Stockholm och Stureplan. Under studietiden mejlade han flera banker om extrajobb och blev erbjuden två intervjuer.

– Jag tränade på allt inför intervjuerna, hur jag skulle stå, sitta och vilka svar jag skulle ge. Jag var rejält förberedd och det gick riktigt bra, men ingenting hände och ingen hörde av sig. Istället för att ge upp kontaktade jag dem och två dagar senare hade jag jobb. Jag tror på att du skapar din egen tur och att du måste vara proaktiv för att nå dit du vill, säger Filip Thunstedt.

Han började att arbeta extra vid ett lokalt bankkontor och varje dag efter föreläsningarna skyndade han sig dit. Målbilden att ta sig till huvudstaden fanns dock kvar och mitt i studierna blev han erbjuden en tjänst vid Handelsbanken i Stockholm. Kontoret visade sig dock att ligga i Salem, en förort närmare Södertälje, och inte i city.

– Det visade sig dock att bli det bästa som kunde hända. Jag fick en fantastisk chef som gav mig ansvar och jag lärde mig oerhört mycket. Och när sommaren var slut blev jag erbjuden en ny tjänst – på kontoret vid Stureplan.

Lärorikt som trainee

Sista året vid ekonomprogrammet studerade Filip Thunstedt på distans, parallellt med arbetet på banken. Efter sin kandidatuppsats blev han antagen till ett traineeprogram hos ett annat företag inom finansiell rådgivning.

– Det var fantastiskt lärorikt, men långa dagar och hårda krav. Jag utvecklades oerhört och fick vänner för livet, men jag kände att jag ville vidare.

Nästa steg i karriären var en tjänst som finansiell rådgivare, ett jobb han fick tack vare en taggning på sociala medier. Samtidigt drev Filip Thunstedt en poddcast om kryptovalutor tillsammans med en kollega och drev även en hemsida om sparande.
– Det blev ett sätt att utbilda och utveckla mig själv, säger Filip Thunstedt.

Skapa din egen framgång

Tankarna var dock kvar hos Pareto, företaget han intervjuat under sin uppsats vid MDH. Han kom till en intervju, men fick inte tjänsten.

– Jag fortsatte att ringa och mejla till kontoret, och jag blev erbjuden en ny intervju. Nu ansvarar jag för en helt ny säljavdelning med flera anställda. Jag är fortfarande bara i början av min karriär men ser Pareto som min drömarbetsplats där jag hoppas stanna, utvecklas och prestera en lång tid framöver! Jag har mycket kvar att göra, men det som har fått mig att nå hit idag är att våga tänka stort. Tur och framgång är inget du får, utan något du skapar. Jobba med de som kan mer. Då utvecklas du och lär dig nya saker. Våga misslyckas och lär dig av andra.

Vill du börja plugga på MDH?

Läs mer om MDH:s nätverk för alumner